După ce SUA au permis Ucrainei să lovească teritoriul Rusiei cu rachete ATACMS, riscul unui atac nuclear al Federației Ruse nu a crescut, scrie Reuters, citând surse din cadrul serviciilor de informații ale SUA.

„Evaluările au fost consistente: ATACMS (rachete cu o rază de acțiune de 306 km) nu vor schimba calculele nucleare ale Rusiei”, a spus unul dintre asistenții unui membru al Congresului SUA.

Potrivit agenției, Rusia ar putea încerca să crească presiunea asupra Occidentului din cauza sprijinului său pentru Ucraina, extinzând campania de sabotaj împotriva infrastructurii europene.

Directorul Departamentului de Studii Eurasiatice, Ruse și Est-Europene la Universitatea Georgetown, Angela Stent, a spus că răspunsul hibrid din partea Federației Ruse este îngrijorător: „Posibilitatea escaladării nu a fost niciodată absentă. Acum îngrijorarea a crescut”.

Soldații ucrainieni pot folosi ATACMS pentru autoapărare

În noiembrie, presa a scris că administrația președintelui american Joe Biden le-a permis în sfârșit ucrainenilor să lovească teritoriul Rusiei cu rachete ATACMS.

Ulterior, Coordonatorul pentru Comunicații Strategice al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, John Kirby, a confirmat că au existat modificări la „orientările” pentru utilizarea acestor rachete. Potrivit acestuia, acum soldații ucrainieni pot folosi ATACMS pentru autoapărare în caz de nevoie imediată, în special în regiunea Kursk.

Federația Rusă s-a plâns deja că ucrainenii au lovit teritoriul rus cu arme occidentale. După astfel de incidente, Vladimir Putin a schimbat doctrina nucleară. În documentul actualizat a fost coborât pragul pentru care Rusia va lua în considerare posibilitatea lansării unei lovituri nucleare pe teritoriul altui stat. Este de remarcat faptul că, chiar înainte de atacurile asupra Rusiei, Putin a amenințat țările occidentale cu arme nucleare.