Nelu Tătaru: Teoretic, transparența trebuie să existe. Practic, informațiile au nevoie să fie „avizate și corecte”
Președintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, Nelu Tătaru, a făcut declarații cu privire la decizia ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, de a publica în premieră de la debutul pandemiei informații legate de numărul de teste COVID efectuate pentru fiecare judeţ. Fostul ministru al Sănătății consideră că, în fond, decizia este una corectă, că transparența trebuie să existe, dar cu toate acestea, fiecare informație trebuie să fie „asumată, avizată și corectă”.
Ministerul Sănătății a publicat în data de 5 martie situația testărilor, a spitalizărilor și a vaccinării, defalcat pe județe. Premierul țării Florin Cîțu a anunţat că vor fi făcute verificări pentru a se vedea dacă Ministerul Sănătăţii a respectat legislaţia atunci când a publicat date referitoare la epidemia de coronavirus din România, precizând că publicarea numărului de teste efectuate în fiecare județ s-ar fi făcut fără avizul mai multor instituții.
„Plecăm de la acel principiu că populația trebuie să fie informată, numai că fiecare informație trebuie să fie asumată, avizată și corectă. Nu știu, nu am cunoștință în acest moment dacă acele informații care au ajuns către populație au fost avizate de structuri sau nu, cred că aici este treaba Guvernului și a premierului să evalueze sau să verifice. Dar mă reîntorc, este absolut necesar, atât pentru o informare corectă, ca aceste date să vină și să vină defalcat pe fiecare zonă, după cum și evoluția acestei pandemii o vedem diferită pe fiecare din zonele din țara noastră”, a declarat Nelu Tătaru într-un interviu acordat RFI.
Fostul ministru PNL al Sănătății consideră că, în fond, decizia este corectă, că transparența trebuie să existe, însă este nevoie ca acele date publicate să fie asumate, corecte și avizate de către instituțiile respective.
„Acele statistici nu cred că sunt pe înțelesul populației și nu merg doar să mă gândesc la avize, mă gândesc la a prezenta într-un anumit context fiecare din acele date pe care le-am dat populației. Faptul că am luat o bază de date și am prezentat-o, dacă într-adevăr este așa, mi se pare oarecum ceva brut, pe care încerci să-l prezinți populației, pentru a arăta o transparență. Nu, eu sunt adeptul prezentării unor date într-un context epidemic și pe înțelesul fiecăruia.
Dincolo de acest lucru, mă întorc la avizarea unor date. Da, avizarea unor date, dacă nu fac atingere către date personale, GDPR-ul sau către anumite zone de vaccinare, să spunem, care reprezintă unități militare sau reprezintă alte structuri care au un anumit regim. Este o problemă a Guvernului în acest moment, care trebuie să o rezolve, iar în măsura în care explicațiile date de către Guvern nu vor fi cele care să aducă lămuriri, atunci va fi chemat și domnul Vlad Voiculescu la comisie”, a fost mesajul fostului ministru al Sănătății.
Ministrul de Interne, despre transparența datelor din fiecare județ
Ministrul de Interne, Lucian Bode, consideră că nu este normal ca listele să fie publicate cu adrese legat de sistemul de apărare, de ordine publică. Până acum, s-au imunizat în jur de 26-27.000 de angajați din structurile MAI.
„Înțeleg că era vorba și despre serviciile de informații. Vezi adresa strada x, nr Y și constați că acolo s-au vaccinat cetățeni din structurile respective. Din acel moment poți să te aștepți, că nu ne sunt toți prieteni pe pământul ăsta, dar pot veni să fotografieze, să filmeze… Nu mi se pare normal să dăm publicității”, a precizat ministrul de Interne, Lucian Bode, potrivit Digi24.
Există centre de vaccinare care nu apar pe platforma oficială
Datele oficiale publicate de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, pe platforma oficială inaugurată pe 5 martie, scot la iveală un sistem paralel de vaccinare, transmite Buletin de București.
Pe lângă centrele oficiale de vaccinare, accesibile în platforma națională și pe care se fac programări, mai există încă de patru ori mai multe centre care nu apar pe platformă – de la spitale, la instituții militare sau ale Ministerului Afacerilor Interne, a mai precizat sursa citată.
Întrebat despre acest lucru, Nelu Tătaru le-a răspuns celor de la RFI că a avut discuții și cu Comitetul Național de Coordonare a Activității de Vaccinare și urmează ca în perioada săptămânii viitoare „să fie lămurită situația și acele centre să intre în circuitul deschis”.
Citește și: