Augustin Zegrean: Dacă anulează CCR alegerile, nu mai are cine să convoace Parlamentul. ,,La cât e de harnic domnul președinte …”

Publicat: 28 nov. 2024, 20:29, de George Andrei, în POLITICĂ , ? cititori
Augustin Zegrean: Dacă anulează CCR alegerile, nu mai are cine să convoace Parlamentul. ,,La cât e de harnic domnul președinte …”

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a făcut o analiză a situației care s-ar putea crea, în cazul în care rezultatul primul tur al alegerilor prezidențiale va fi anulat, subliniind că se va intra într-un calendar foarte strîns, pentru convocarea noului Parlament, având în vedere că pe 21 decembrie se încheie mandatul președintelui Klaus Iohannis.

”Lucrurile s-ar încurca foarte rău dacă ar anula alegerile. Președintelui României îi expiră mandatul pe 21 decembrie și nu are cine să convoace noul Parlament. În 22 decembrie cine convoacă noul Parlament? La cât e de harnic domnul președinte, nu m-aș hazarda că va convoca noul Parlament mai devreme”, a declarant, joi, Augustin Zegrean.

Discuția despre repartizarea voturilor primite de Ludovic Orban, care a rămas totuși pe buletinele de vot, chiar daca s-a retras din cursă, nu poate fi un argument pentru anularea alegerilor, consideră Zegrean.

”Astea nu sunt motive de anulare a alegerilor, dacă în unele secții de votare s-au mutat voturile de la Ludovic Orban la Elena Lasconi, s-ar putea să se anuleze acolo, dar s-a dus baba cu colacii, pentru că trebuiau contestate atunci, în 24 de ore. Ei aveau reprezentanți în secții cu toții acolo, de ce nu au zis nimic? Acum s-au trezit?”, a spus fostul președinte al CCR.

Există o dilemă, privind modul în care au fost repartizate buletinele cu Ludovic Orban, atrage atenția Zegrean.

,,Problema este că nu știi cui au dat voturile lui Orban, dacă le-au dat Elenei Lasconi, că poate le-au împărțit frățește. Vine Lasconi și spune: păi nu mi le-au dat mie. Nu poți să știi către cine au mers voturile. S-ar putea renumăra în secțiile alea, dar asta nu ține alegerile în loc. Uitați-vă ce scrie în lege: fapte grave, care să fi deturnat rezultatul alegerilor. Toți întreabă care erau faptele grave: să nu le fi dat suficiente buletine de vot și oamenii să nu fi putut vota, asta era grav, ca de exemplu”, a explicat  Augustin Zegrean, pentru Stiripesurse.ro.

Noul Parlament trebuie să se întrunească, să se valideze, să se constituie Senatul și după 21 decembrie președintele Senatului să țină locul președintelui, ca să aibă noul președinte în fața cui să depună jurământul.

Eu le-am spus din iunie lucrurile astea, le-am spus clar: nu le comasați (algerile) că nu le mai puteți gestiona! Cine m-a ascultat?”, a mai spus Zegrean.

În urma rezultatului alegerilor din turul întâi la prezidențiale, candidați clasați pe ultimele locuri au înintat contestații privind rezutatul votului.

Curtea Constituțională s-a întrunit, joi, și a hotărât, cu unanimitate de voturi, să dispună reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot, atât a celor valabil exprimate, cât și a celor nule.

De asemenea, tot joi, la Palatul Cotroceni a avut loc o ședință extraordinară a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), convocată de președintele Klaus Iohannis. Ședința a fost convocată după numeroase sesizări privind presupuse fraude electorale și atacuri cibernetice ce ar fi avut un puternic impact negativ asupra procesului electoral.

Potrivit documentelor analizate, în CSAT s-a confirmat faptul că au existat atacuri cibernetice îndreptate împotriva infrastructurii IT&C folosită în procesul electoral.