Decizia CCR privind renumărarea voturilor provoacă șoc peste hotare

Publicat: 29 nov. 2024, 12:13, de Nitulescu Gabriel, în POLITICĂ , ? cititori
Decizia CCR privind renumărarea voturilor provoacă șoc peste hotare

Presa internațională a reacționat prompt la decizia Curții Constituționale a României (CCR) de a ordona renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale.

CNN, Reuters, Associated Press și alte publicații de prestigiu au evidențiat impactul major al acestei hotărâri CCR, considerând-o un moment delicat pentru democrația românească. Observatorii internaționali au atras atenția asupra riscului de a afecta încrederea în instituțiile statului, mai ales în contextul apropiatelor alegeri parlamentare și locale.

Perspectivele interne: proteste și critici politice legate de decizia CCR

În centrul atenției se află Călin Georgescu, politician independent de extremă dreapta, care a surprins prin victoria sa, provocând neliniște în rândul aliaților occidentali ai României. Campania sa, axată pe mesaje naționaliste și sprijinirea neutralității în conflictul din Ucraina, a câștigat teren în special pe platforma TikTok, atrăgând tineri alegători și diaspora.

Decizia CCR a generat o undă de șoc și în țară, fiind întâmpinată cu proteste în marile orașe și critici dure din partea clasei politice. Elena Lasconi, clasată pe locul al doilea, a condamnat public hotărârea, afirmând că „extremismul se combate prin voturi, nu prin jocuri de culise”. Pe de altă parte, premierul Marcel Ciolacu a demisionat din fruntea PSD după ce a pierdut la limită calificarea în turul al doilea, într-o competiție marcată de suspiciuni și controverse.

Un alt element important este implicarea Serviciului Român de Informații (SRI) și a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care analizează potențiale amenințări cibernetice și influențe externe asupra alegerilor. În același timp, solicitarea suspendării TikTok a adâncit tensiunile, platforma fiind acuzată de influențarea rezultatelor prin algoritmi care favorizează anumite tipuri de conținut politic.

Reacțiile aliaților internaționali

Publicații precum POLITICO și Financial Times au evidențiat îngrijorările comunității internaționale față de posibilele interferențe externe și tulburările politice interne din România.

„Curtea Constituțională a României a cerut joi autorității electorale de vârf a țării să renumere și să verifice din nou toate buletinele de vot din primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică. Turbulențe au cuprins România, întrucât instanța a decis și să amâne până vineri o decizie seismică privind certificarea sau anularea primului tur al alegerilor prezidențiale din țară. Amânarea, venită după o ședință de judecată la București, de joi dimineață, înseamnă că cei doi candidați care ar trebui să participe la turul de 8 decembrie — candidatul independent ultranaționalist Călin Georgescu și liberala Elena Lasconi — nu pot începe campania electorală…Cererea instanței de renumărare a venit ca răspuns la plângerea lui Terheș”, scrie Politico.

Anularea votului întărește extrema dreaptă

La rândul său Financial Times relatează că „Cel mai înalt organism de securitate al țării a mai constatat că Georgescu „a beneficiat de o expunere masivă din cauza tratamentului preferențial pe care i l-a acordat TikTok, nemarcându-l drept candidat politic” și neetichetându-i videoclipurile ca reclame de campanie. Aplicând filtre mult mai stricte asupra adversarilor săi, platforma de socializare chineză „le-a scăzut exponențial vizibilitatea”, încălcând regulile electorale din România” . De asemenea, FT remarcă faptul că „Analiştii au avertizat că anularea votului sau interzicerea candidaturii lui Georgescu nu ar face decât să-l întărească pe celălalt candidat de extremă dreaptă, George Simion, al cărui partid AUR va avea câştiguri uriaşe la alegerile parlamentare de la 1 decembrie. Există și temeri de potențiale tulburări civile, mii de oameni protestând împotriva lui Georgescu în București și în alte orașe mari în fiecare seară de duminică. „Fără fasciști în Parlament!” protestatarii au scandat miercuri la Bucuresti”.

Decizia de a renumăra voturile și posibila anulare a scrutinului au stârnit speculații privind viitorul stabilității politice. Klaus Iohannis, președintele României, a convocat o reuniune de urgență pentru a analiza aceste riscuri, în timp ce ambasada SUA a subliniat importanța păstrării orientării pro-occidentale a țării.

Analiștii avertizează că anularea votului ar putea favoriza ascensiunea altor lideri extremiști, precum George Simion, ceea ce ar complica și mai mult tabloul politic. Comparat cu Viktor Orbán, Georgescu este văzut ca un politician controversat, ale cărui legături cu Rusia sunt puse sub semnul întrebării. Declarațiile ideologului rus Aleksandr Dughin, care l-a numit „un candidat util Moscovei”, au alimentat și mai mult suspiciunile.

O criză electorală fără precedent și jocuri în culise folosindu-se CCR

Reuters preia declarația Elenei Lasconi, subliniind că alegerile pentru președinte ar fi afectate de jocuri de culise ale Curții Constituționale, un organism unde partidul actualului premier, care a ieșit doar pe locul al treilea are o majoritate  „Lasconi a condamnat decizia Curții Constituționale într-o postare pe conturile sale de socializare. „Curtea Constituțională (CCR) se amestecă pentru a doua oară în procesul democratic”, a scris ea, referindu-se la o decizie anterioară a instanței de a interzice unui politician de extremă dreapta să candideze la alegerile prezidențiale. „Se combate extremismul prin voturi, nu prin jocuri în culise”.

Este pentru prima dată în istoria postcomunistă a României când un partid major, precum PSD, nu reușește să aibă un candidat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Situația reflectă transformări majore în peisajul politic românesc, marcate de polarizare și neîncredere. Ascensiunea extremismului de dreapta, alimentată de rețelele sociale și tensiunile geopolitice, ridică semne de întrebare asupra direcției viitoare a țării.

Pe măsură ce se apropie alegerile parlamentare și locale, România se confruntă cu o provocare dublă: recâștigarea încrederii cetățenilor și menținerea stabilității interne într-un context internațional complicat. Rezultatul acestor alegeri va influența nu doar politica internă, ci și poziția țării pe scena internațională.