Ce pregătește Comisia Europeană pe piața de energie pentru 2025
Comisia Europeană intenționează să publice cartea albă privind reforma pieței de energie electrică.
Departamentul de Energie al Comisiei Europene ar putea publica o carte albă în 2025 pentru a pune bazele reformelor viitoare ale pieței de energie electrică, potrivit unui document intern consultat de Euractiv.
Noul Colegiu al Comisarilor a fost însărcinat cu scăderea prețurilor la energie, dar în timpul audierilor lor în fața Parlamentului European de la începutul lunii noiembrie, comisarii în cauză nu s-au angajat să revizuiască regulile pieței energiei electrice.
Cartea albă din 2012 a dus la pachetul de măsuri „Energie curată pentru toți europenii”
Totuși, documentul intern datând din iulie indică faptul că această carte albă ar fi o „reflecție politică generală” menită să „informeze o posibilă reformă europeană către o piață internă de energie electrică complet integrată”.
O carte albă similară, publicată în 2012, a dus la pachetul de măsuri transformator „Energie curată pentru toți europenii”, compus din opt noi reglementări și conceput pentru a oferi tuturor europenii „acces la o energie mai sigură, mai curată”. și mai competitiv.”
De la adoptarea acestui pachet, procentul de energie regenerabilă în sistemul energetic european a crescut semnificativ.
Noi surse regenerabile de energie acolo unde se produce cel mai mult
Această dezvoltare a adus noi provocări, cum ar fi creșterea costurilor de expediere a sistemului, care au ajuns la 4 miliarde de euro în 2023, deoarece operatorii de rețea se luptă să facă față sarcinilor de energie electrică în perioadele de vârf de energie solară și eoliană.
Oficialii Comisiei din domeniul energiei doresc să creeze „indicatori de investiții locale mai puternici”, care ar încuraja instalarea de noi surse regenerabile de energie acolo unde produc cel mai mult.
Agenția Federală Germană de Rețea (BNetzA) a publicat recent un document de poziție pe această temă, susținând costuri mai mici de construcție pentru instalațiile situate în locațiile cele mai favorabile performanței acestora.
CE: Autoritățile naționale de reglementare în domeniul energiei lipsite de eficiență
De asemenea, Comisia are în vedere consolidarea autorităților de reglementare în domeniul energiei, punându-le sub o autoritate mai centralizată decât autoritățile naționale de reglementare, cum ar fi BNetzA.
„Multe decizii cu impact transfrontalier direct depind în prezent de autoritățile de reglementare stabilite la nivel național, ceea ce duce la întârzieri și o lipsă de eficiență”, se arată în document.
„Câteva sarcini și responsabilități de reglementare” sunt asumate de „organizații private cu interese comerciale”.
Documentul subliniază că funcțiile-cheie ale pieței, „cum ar fi cuplarea pieței”, trebuie să fie „centralizate” pentru ca sistemul european să funcționeze corect.
„Comisia are dreptate să arate cu degetul către gazul natural ca fiind vinovat al prețurilor ridicate la energie și să sugereze că investițiile în energie regenerabilă, rețele și flexibilitate sunt calea de urmat”, spune Thomas Lewis pentru Euractiv, expert în energie la ONG-ul CAN Europe.
Lewis avertizează însă că această abordare riscă să favorizeze industria în detrimentul consumatorilor.
„Creșterea prețurilor rețelei din cauza investițiilor în infrastructură riscă să mențină prețurile la energie electrică ridicate și este corect ca aceste costuri să fie împărțite în mod echitabil între societate, protejând pe cei mai vulnerabili”, a adăugat el.