Toni Greblă explică ce se întâmplă dacă alegerile prezidențiale vor fi reluate: Toți candidații rămân înscriși pe buletinul de vot

Publicat: 29 nov. 2024, 16:11, de Corina Oprea, în ALEGERI , ? cititori
Toni Greblă explică ce se întâmplă dacă alegerile prezidențiale vor fi reluate: Toți candidații rămân înscriși pe buletinul de vot

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a clarificat că, în situația în care Curtea Constituțională a României (CCR) decide anularea primului tur al alegerilor prezidențiale și organizarea unui nou scrutin, toți candidații care au participat la primul tur vor rămâne pe buletinele de vot, indiferent de intențiile lor ulterioare. Aceste precizări vin în contextul în care există dezbateri intense legate de procesul de renumărare a voturilor și de posibilele efecte asupra rezultatului electoral.

Contextul juridic al reluării alegerilor

Toni Greblă a explicat că legislația electorală este foarte clară în această privință. În cazul unei invalidări a primului tur, candidații înscriși inițial rămân pe listele de vot. Procedurile de validare a candidaturilor sunt definitive și nu pot fi anulate retroactiv, iar legea nu oferă posibilitatea de a revoca un candidat din acest proces după ce scrutinul a avut loc.

„Probabil în cursul zilei de mâine, Biroul Electoral Central va termina operațiunea de centralizare a voturilor de la Birourile Electorale Județene și le va înainta Curții Constituționale.

În această operațiune, Autoritate Electorală Permanentă nu are nicio atribuție. Eu intervin tocmai în nevoia de a fi informați oamenii cu privire la ce se întâmplă și ce urmează să se întâmple.

Sper ca imediat după ce BEC va înainta CCR centralizarea renumărării voturilor de la fiecare Birou Electoral județean, de sector și de la secțiile de vot din străinătate, Curtea Constituțională să ia o decizie. Curtea trebuie să analizeze și să decidă în consecință asupra soluțiilor. Autoritatea Electorală Permanentă și eu însumi rămânem total ne implicați în disputa politică. Organizăm din punct de vedere tehnic alegerile”, a declarat șeful AEP, la Antena 3 CNN.

El a adăugat că, indiferent de declarațiile publice ale candidaților sau de eventualele decizii personale de a nu mai participa activ, numele lor vor rămâne pe buletinele de vot.

Președintele AEP a subliniat că instituția pe care o conduce are un rol pur tehnic în organizarea alegerilor și nu este implicată în disputele politice sau deciziile Curții Constituționale. „Autoritatea Electorală Permanentă organizează alegerile din punct de vedere tehnic. Nu avem nicio atribuție în procesul de renumărare sau în deciziile luate de CCR”, a precizat Greblă.

El a mai menționat că operațiunea de centralizare a voturilor renumărate este în desfășurare la nivelul Biroului Electoral Central (BEC), iar rezultatele vor fi transmise Curții Constituționale pentru o decizie finală. Greblă a exprimat speranța că acest proces se va încheia rapid, astfel încât să se asigure claritatea necesară pentru pașii următori.

Eu nu presupun nimic. Eu vă spun numai teoretic și din punct de vedere juridic, o constituțional, ce se întâmplă dacă într-un anume scrutin primul tur al alegerilor este invalidat de CCR. În această situație ne uităm la lege și vedem că legea este foarte clară. Se organizează un nou prim tur de scrutin la care participă toți cei care au fost înscriși pe buletinul de vot din 24 noiembrie și se organizează în a 2-a duminică de după ce Curtea Constituțională s-a pronunțat.

Dacă se repetă primul tur al unui scrutin prezidențial, toți cei a căror candidatură a fost validată și au fost înscriși pe buletinul de vot, toți, indiferent de declarațiile publice pe care le fac, rămân înscriși pe buletinul de vot în continuare și la turul de scrutin de după 2 duminici de la pronunțarea Curții Constituționale, vor fi înscriși pe același buletin de vot, neexistând posibilitatea de revocare, de invalidare a unui candidat. Acea procedură este depășită demult.”, a precizat Toni Greblă.

Declarațiile lui Toni Greblă vin într-un moment de confuzie pentru unii candidați. Marcel Ciolacu, fostul lider PSD și unul dintre participanții la primul tur, a anunțat public că nu mai dorește să participe la alegeri, chiar dacă renumărarea voturilor l-ar propulsa pe locul doi. Cu toate acestea, conform legislației, decizia sa personală nu va afecta prezența numelui său pe buletinele de vot, dacă primul tur va fi reluat.

Toni Greblă a explicat că, în cazul organizării unui nou prim tur, acesta ar avea loc în cea de-a doua duminică după decizia CCR. Această perioadă este necesară pentru a permite pregătirea tehnică a scrutinului, dar și pentru a respecta termenele legale privind organizarea alegerilor.