Pentru cine votăm, până la urmă: și pentru fauna României, cu speciile sale emblematice, rare sau unice! (VIDEO)

Publicat: 30 nov. 2024, 15:04, de Evelin Ceciu, în Mediu , ? cititori
Pentru cine votăm, până la urmă: și pentru fauna României, cu speciile sale emblematice, rare sau unice! (VIDEO)
Faună. Urșii sunt cei mai deștepți: știu să se joace, să mănânce bine (miere de la albina sălbatică, fructe de pădure, păstrăv), știu să se și odihnească / Foto: bunadimineata.ro

România se bucură de o faună diversă și unică în Europa, datorită poziției geografice și varietății de habitate naturale, de la Munții Carpați și Podișul Transilvaniei până la Delta Dunării și Marea Neagră. Această diversitate conferă țării un patrimoniu faunistic deosebit, cu specii emblematice și, unele, rare la nivel european.

Prin urmare, avem pentru ce și pentru cine vota. Dacă nouă ne este bine, le e și lor bine.

O trecere în revistă

Faună. Ursulică face baie / Foto: Alexas Fotos / pixabay.com

Fauna. Ursulică face baie / Foto: Alexas Fotos / pixabay.com

Ursul brun (Ursus arctos)

      • România găzduiește una dintre cele mai mari populații de urși bruni din Europa, în special în Munții Carpați. Este un simbol al sălbăticiei și un indicator al sănătății ecosistemelor montane. Trăiește în păduri de foioase și conifere, zone montane.
        Faună. Ursuleți la joacă / Foto Alexas Fotos / pixabay.com

        Fauna. Ursuleți la joacă / Foto Alexas Fotos / pixabay.com

        Lupul (Canis lupus)

        Faună. Lupii își păstrează pe viață partenerii / Foto: pixabay

        Fauna. Lupii își păstrează pe viață partenerii / Foto: pixabay

        Lupul este un prădător de top, jucând un rol crucial în menținerea echilibrului ecologic. I se mai spune „sanitarul pădurii”, fiindcă o curăță de exemplare bolnave, de căprioare, iepuri etc. Populațiile de lupi din România sunt printre cele mai conservate din Europa. Trăiește în păduri montane și submontane.

        Râsul eurasiatic (Lynx lynx). Trăiește în păduri dense de munte. Este cea mai mare specie de râs din Europa și una dintre cele mai discrete. Munții Carpați sunt un sanctuar pentru această specie.

      • Faună. Râs / Foto: Alexas Fotos / pixabay.com

        Fauna. Râs / Foto: Alexas Fotos / pixabay.com

        Pelicanul creț (Pelecanus crispus). Este o specie emblematică a Deltei Dunării, fiind una dintre cele mai mari păsări zburătoare din lume.

        Pelicani creți în Delta Dunării / Foto: Iliuță Goean / info-delta.ro

        Pelicani creți în Delta Dunării / Foto: Iliuță Goean / info-delta.ro

        Delta Dunării găzduiește una dintre cele mai importante colonii de pelicani creți din Europa. Trăiesc în zone umede, lacuri și canale.

         

      • Vulturul codalb (Haliaeetus albicilla).
        Faună. Vulturul codalb / Foto: Christoph Müller

        Fauna. Vulturul codalb. Nu se sfiește să-și înfigă ghearele chiar și într-o oaie și să zboare cu ea / Foto: Christoph Müller

        O specie rară și impresionantă, codalbul poate fi observat în special în Delta Dunării, dar și în alte zone umede. Trăiește în zone umede, lacuri și râuri.

        Cerbul comun (Cervus elaphus) Trăiește în păduri de munte și deal. Rol: specie emblematică, importantă pentru vânătoare și biodiversitate.

    Faună. Cerbul carpatin / Foto: pixabay.com

    Fauna. Cerbul carpatin / Foto: pixabay.com

    Căpriorul (Capreolus capreolus). Trăiește în păduri, margini de pădure, câmpii. Rol: specie comună, dar crucială pentru lanțul trofic.

  1. Mistretul (Sus scrofa)
    Faună. Pui de mistreț / Foto: Alexas Fotos / pixabay.com

    Fauna. Pui de mistreț / Foto: Alexas Fotos / pixabay.com

    Trăiește în păduri de foioase și mixte. Rol: consumator de vegetație și sursă de hrană pentru prădători. Zimbrul (Bison bonasus) Trăiește reintrodus în zone precum Parcul Natural Vânători Neamț și Munții Țarcu. Rol: simbol al conservării naturale. Vidra europeană (Lutra lutra) Trăiește în ape dulci, râuri, lacuri. Rol: indicator al calității apei. Iepurele de câmp (Lepus europaeus) Este cea mai răspândită specie de iepure din România. Preferă zonele deschise, precum câmpurile agricole, pajiștile, marginea pădurilor și zonele cu arbuști.


    Vulpea roșcată (Vulpes vulpes) Trăiește în păduri, câmpuri. Rol: consumator generalist, controlează populațiile de rozătoare. Veverița comună (Sciurus vulgaris) Trăiește în păduri de foioase și conifere. Rol: Diseminator de semințe. Cârtița comună (Talpa europaea) Trăiește în subsoluri din câmpii, grădini. Rol: îmbunătățește structura solului. Ariciul comun (Erinaceus europaeus) Trăiește în grădini, păduri, câmpii. Rol: consumator de insecte dăunătoare. Liliacul comun (Pipistrellus pipistrellus) Trăiește în păduri, clădiri. Rol: consumator de insecte, protejează culturile agricole. Liliacul mare cu potcoavă (Rhinolophus ferrumequinum) Trăiește în peșteri. Rol: indicator al ecosistemelor sănătoase. Dropia (specie dispărută și reapărută). Preferă câmpii deschise, zone agricole și pajiști întinse. Evită zonele împădurite sau prea dens populate de oameni.

Ne oprim aici, fără pretenția de a fi epuizat bogata faună a României în câteva zeci de specii (fără subspecii – iepurele, de exemplu, este de o mare diversitate, fără pești prezentați in extenso (știuca, de exemplu), fără păsări de pradă altele decât codalbul. Am omis popândăul, cred că are și el admiratori, fiindcă are un rol în aerarea pământului.

Mai sunt specii care, aparent, nu oferă motive să fie agreate (reptilele, de exemplu, cu exponatul notoriu vipera cu corn), șoarecii de câmp, care „participă” și ei la strângerea recoltei.

 

Chiar dacă unele specii sunt nedorite de oameni, absolut toate au un rol în lanțul trofic, fiecare având importanța ei. Avem un tablou aproape complet al faunei sălbatice din România, în condițiile în care în Europa aceasta este prezentă cel mult în rezervații.

Câteva dintre minunile României, opere ale naturii

Delta Dunării

Faună. Egretă în Delta Dunării / Andrei Prodan / pixabay.com

Fauna. Egretă în Delta Dunării / Andrei Prodan / pixabay.com

      • Este unică la nivel european, fiind una dintre cele mai bine conservate delte din lume. Delta găzduiește peste 300 de specii de păsări, incluzând pelicani, egrete și cormorani, alături de peste 45 de specii de pești de apă dulce.

    Munții Carpați

    Relief. Șoseaua Transalpina la Munții Parâng / Foto: Pilot Dumitru Mărgeloiu / Târgu Jiu

    Relief. Șoseaua Transalpina la Munții Parâng. Zonă cu urși / Foto: Pilot Dumitru Mărgeloiu / Târgu Jiu

          • Sunt cunoscuți ca un „ultim refugiu” pentru multe specii de mamifere mari din Europa, precum ursul brun, lupul și râsul. Carpații românești reprezintă aproximativ 30% din lanțul carpatic total, dar adăpostesc peste 60% din populația europeană de urși bruni.

    Peșterile României

    Peștera Muierilor, Baia de Fier, poate cea mai vizitată peșteră din România / Foto: turistprinromania.com

    Peștera Muierilor, Baia de Fier, poate cea mai vizitată peșteră din România. Loc primitor pentru lilieci / Foto: turistprinromania.com

          • Multe peșteri din România adăpostesc faună unică, cum ar fi Proteus anguinus (un amfibian cavernicol) sau specii endemice de lilieci.

    Sturionii din Dunăre

    Sturionul, darul Dunării / Foto: wwf.ro

    Sturionul, darul Dunării / Foto: wwf.ro

          • Dunărea este una dintre ultimele ape din Europa unde mai există sturioni sălbatici care migrează pentru reproducere.
          • Dunărea este, totodată, casa unora dintre cele mai valoroase specii de sturioni din lume, precum morunul (Huso huso) și nisetrul (Acipenser gueldenstaedtii). Acești pești sunt considerați „fosile vii” și sunt protejați, după un pescuit excesiv și braconaj. Trăiește în Fluviul Dunărea și în Marea Neagră.

    România are o serie de parcuri naționale și naturale, cum ar fi Parcul Național Retezat, Parcul Național Piatra Craiului și Rezervația Biosferei Delta Dunării. De asemenea, țara noastră este parte a rețelei Natura 2000, contribuind, cel puțin teoretic, la protecția speciilor vulnerabile și a habitatelor lor.