Prazul, excelent pentru cei care vor să slăbească
Prazul este excelent pentru persoanele interesate să slăbească: are puține calorii și grăsimi, dar multă apă și antioxidanți.
Nutriționiștii semnalează că această legumă conține multe substanțe nutritive: polifenoli, acizi organici, acid folic, vitaminele A, B, C, E si K, potasiu, calciu, magneziu, fier, zinc, mangan, sodiu, siliciu, celuloză și amidon.
Datorită acestor substanțe nutritive valoroase, prazul are multiple beneficii:
- Are efect antiinflamator și antimicrobian. Ajută sistemul imunitar să elimine bacterii, virusuri și fungi. Calmează inflamația legată de infecțiile urinare, afecțiuni ale tractului respirator, hepatice au renale. Tratează infecții și inflamații ale pielii: acnee și eczeme.
- Reduce riscul de probleme cardiovasculare. Flavonoizii din praz reduc riscul formării de cheaguri, fluidizează sângele. De asemenea, prazul conține și alicină, ca și usturoiul. Alicina contribuie la scăderea nivelului colesterolului și a presiunii sangvine, împiedicând formarea trombozelor.
- Kaemferolul (un flavonoid natural) din praz scade riscul unor boli cronice, cum ar fi unele tipuri de cancer, respectiv cancer gastric și cancer colorectal. Rolul kaemferolului este de a reduce inflamațiile, dar și de a distruge celule canceroase, împiedicându-le să se dezvolte și să se înmulțească.
- Asigură o bună hidratare, având în compoziție multă apă – aproximativ 80% – ca și pepenele sau castraveții.
- Previne degenerescența maculară și cataracta, deoarece conține luteină și zeaxantină care protejează ochii.
Scade pofta de mâncare
Prazul este apreciat și pentru că ajută la eliminarea toxinelor și la reducerea apetitului, fiind recomandat persoanelor care vor să slăbească.
Fibrele solubile din praz asigură senzația de sațietate și scad pofta de mâncare. Totodată, fibrele susțin funcționarea optimă a tractului intestinal. Dacă 100 de grame de praz crud au aproximativ 60 de calorii, aceeași cantitate de praz gătit are doar 31 de calorii.
Sucul de praz
Pentru scăderea în greutate, nutriționiștii recomandă și sucul de praz, care se obține foarte ușor: se taie prazul și se trece prin storcător. Se recomandă 4 căni pe zi, timp de zece zile. Astfel: o cană, dimineața, pe stomacul gol; a doua, cu 15 minute înainte de prânz; a treia, la 1-2 ore după prânz; a patra, înainte cu un sfert de oră de cină.