Moscova ia în calcul reluarea testării armelor nucleare, în contextul tensiunilor cu SUA
Moscova nu exclude posibilitatea reluării testelor nucleare, pe fondul a ceea ce consideră a fi politici ostile din partea Statelor Unite, a declarat sâmbătă dimineață Serghei Riabkov, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, citat de agenția TASS.
„Este o chestiune inevitabilă”, a spus Riabkov, întrebat despre o posibilă reluare a testelor. „Fără a anticipa nimic, voi spune doar că situația este destul de dificilă. Aceasta este analizată constant, luând în calcul toate componentele și aspectele sale.”
Declarația vine după ce, în septembrie, Riabkov a menționat că președintele Vladimir Putin a subliniat că Rusia nu va desfășura teste nucleare atâta timp cât Statele Unite se abțin de la astfel de acțiuni. Totuși, schimbările recente din doctrina nucleară rusă reflectă o abordare mai flexibilă față de utilizarea armelor nucleare, în contextul războiului din Ucraina, care a intrat în cea de-a 33-a lună.
Conform noilor condiții, Rusia ar putea considera utilizarea armelor nucleare ca răspuns la un atac convențional asupra sa sau asupra aliatului său, Belarus, dacă acesta creează „o amenințare serioasă la adresa suveranității sau integrității teritoriale”.
Această schimbare a fost determinată de sprijinul militar occidental pentru Ucraina, inclusiv permisiunea acordată de SUA ca rachetele occidentale să fie folosite împotriva țintelor din interiorul Rusiei.
Rusia nu a mai efectuat teste nucleare din 1990, înainte de colapsul Uniunii Sovietice. Cu toate acestea, testele anterioare au avut loc în arhipelagul izolat Novaya Zemlya din Oceanul Arctic, unde Uniunea Sovietică a derulat peste 200 de teste nucleare.
Anul trecut, președintele Putin a semnat o lege prin care Rusia se retrage din ratificarea Tratatului de Interzicere a Testelor Nucleare, argumentând că decizia aduce țara în linie cu SUA, care au semnat, dar nu au ratificat niciodată acest acord internațional.