Românii, printre cei mai optimiști europeni: încrederea în UE și sprijinul pentru euro ating niveluri-record
Cel mai recent sondaj Eurobarometru, publicat de Comisia Europeană, reflectă o creștere semnificativă a încrederii în Uniunea Europeană și în moneda euro, alături de un optimism crescut privind viitorul. Realizat între 10 octombrie și 5 noiembrie 2024 în cele 27 de state membre și în nouă țări candidate sau potențial candidate, sondajul a implicat 26.525 de cetățeni ai UE.
Încrederea în UE și instituțiile sale, la cel mai înalt nivel din ultimii 17 ani
Conform sondajului, 51% dintre europeni (și 56% dintre români) tind să aibă încredere în Uniunea Europeană, marcând cel mai ridicat nivel din 2007. Tinerii cu vârste între 15 și 24 de ani manifestă cea mai mare încredere (59%).
Încrederea în Comisia Europeană a ajuns, de asemenea, la un record, fiind împărtășită de 51% dintre respondenți. În plus, 74% dintre cetățeni afirmă că se simt membri ai UE, cel mai mare procent înregistrat în ultimele două decenii.
Optimism pentru viitor și priorități pentru Uniune
Mai mult de 60% dintre europeni (67% dintre români) sunt optimiști cu privire la viitorul UE. În același timp, 44% dintre cetățeni au o imagine pozitivă despre Uniune, 38% neutră, iar 17% negativă.
Pe termen mediu, cetățenii consideră că securitatea și apărarea (33%), migrația (29%), economia (28%) și mediul (28%) ar trebui să fie priorități ale Uniunii. Totodată, 44% apreciază că menținerea păcii și stabilității va avea cel mai mare impact pozitiv asupra vieții lor.
Susținere istorică pentru moneda euro
Sprijinul pentru moneda comună a atins un nivel record: 74% dintre cetățenii UE și 81% din zona euro susțin utilizarea acesteia. De asemenea, percepția asupra economiei europene este mai favorabilă: 48% dintre respondenți o consideră bună, iar 49% estimează că situația economică va rămâne stabilă în următoarele 12 luni.
Atitudinea față de războiul din Ucraina și măsurile UE
Sondajul arată că 87% dintre cetățenii europeni sprijină ajutorul umanitar pentru Ucraina, iar 71% sunt de acord cu sancțiunile economice împotriva Rusiei. În România, aceste procente sunt de 69% și, respectiv, 66%. Totodată, șase din zece europeni susțin acordarea statutului de țară candidată Ucrainei, iar 58% sunt favorabili finanțării achizițiilor de echipamente militare pentru aceasta.
Încrederea în UE în țările candidate
În rândul țărilor candidate sau potențial candidate, încrederea în UE este, de asemenea, ridicată: 81% în Albania, 75% în Muntenegru și 70% în Kosovo. În Republica Moldova, 52% dintre cetățeni exprimă încredere în Uniune, iar în Turcia și Serbia procentele sunt în creștere (42% și 38%, respectiv).