Medicamentele uzuale care cauzează căderea părului

Publicat: 30 nov. 2024, 23:14, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Sănătate , ? cititori
Medicamentele uzuale care cauzează căderea părului
Foto: monitorulcj.ro

Medicamente comune, fie prescrise, fie disponibile fără rețetă, ar putea contribui la căderea părului, avertizează un medic. Dr. Zain Hasan, anestezist din Los Angeles, a publicat studiul său în Daily Mail.

1. Antidepresivele

Primul pe lista doctorului Zain Hasan este antidepresivul Wellbutrin (bupropion). Deși este prescris pentru a îmbunătăți starea de spirit prin creșterea hormonilor „de bine” din creier, acest medicament poate provoca alopecie (căderea părului).Un studiu din 2018 a arătat că utilizatorii de bupropion au cele mai mari riscuri de a experimenta căderea părului, comparativ cu alte antidepresive. Se estimează că 1 din 1.000 de pacienți se confruntă cu acest efect secundar. Căderea părului poate apărea deoarece medicamentul determină intrarea foliculilor de păr în faza de repaus, oprind creșterea.

2. Retinoizii

Medicamente precum Accutane (izotretinoin) folosite pentru tratarea acneei pot provoca căderea părului, în special la doze mari. Un studiu din 2022 a arătat că 6% dintre pacienții care iau doze mari de izotretinoin au raportat căderea părului, față de 3,2%, la doze mici. Cremele cu retinol, folosite pentru tratarea acneei sau încetinirea îmbătrânirii, pot provoca, de asemenea, subțierea părului dacă sunt aplicate pe scalp, mai ales la persoanele cu piele sensibilă.

Căderea părului cauzată de retinoizi nu este, de obicei, permanentă și poate fi inversată prin întreruperea tratamentului.

3. Anticoagulantele (medicamente pentru subțierea sângelui)

Medicamente precum Eliquis, Warfarin și Heparin, prescrise pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge, sunt luate de până la 18 milioane de oameni anual. Căderea părului începe, de obicei, la 2-4 luni după începerea tratamentului, deoarece medicamentele determină foliculii să intre în faza de repaus. Acest tip de cădere a părului nu este, de regulă, permanent.

4. Beta-blocantele

Beta-blocantele, precum metoprolol (Lopressor), utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale, pot provoca, de asemenea, pierderea părului. Raportările privind acest efect secundar sunt rare. Apare de obicei între 2 și 5 luni după începerea tratamentului. După oprirea medicamentului, părul crește din nou. Beta-blocantele reduc hormonii precum adrenalina, ceea ce poate interfera cu ciclul de creștere al părului.

5. Tratamentul pentru cancer cu tamoxifen

Tamoxifenul (Nolvadex), utilizat pentru tratarea cancerului de sân, poate provoca căderea părului la aproximativ o treime dintre pacienți. Medicii explică acest fenomen prin scăderea nivelului de estrogen din corp, care afectează ciclul de creștere a părului. Căderea devine vizibilă după 6 luni până la 2 ani de tratament.

Dr. Zain Hasan subliniază importanța consultării unui medic înainte de a întrerupe orice medicament. De foarte multe ori, căderea părului este un dezavantaj minor față de beneficiile medicamentelor. Întreruoerea tratamentului poate crește semnificativ riscul de deces, cum este cazul anticoagulantelor și al beta-blocantelor.

Oricum, căderea părului cauzată de aceste medicamente nu este întotdeauna permanentă, iar efectele pot fi gestionate prin ajustarea tratamentului, scrie Dailymail.