Politica și șansa: Un mandat parlamentar va fi atribuit prin tragere la sorți

Publicat: 02 dec. 2024, 15:23, de Andrei Ceausescu, în ALEGERI , ? cititori
Politica și șansa: Un mandat parlamentar va fi atribuit prin tragere la sorți
Foto: Camera Deputaților

Un mandat parlamentar va fi atribuit prin tragere la sorți, a anunțat luni președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă. Situația a apărut în urma redistribuirii voturilor, unde Partidul Oamenilor Tineri (POT) ar fi avut dreptul la un mandat suplimentar, dar nu mai are candidați înscriși pentru a-l ocupa.

De ce se recurge la tragerea la sorți?

POT, care a obținut 6,45% din voturi la Camera Deputaților și 6,39% la Senat, nu a înscris suficienți candidați pentru a acoperi toate mandatele rezultate din redistribuirea voturilor. În acest caz, legea electorală prevede ca mandatul rămas să fie atribuit prin tragere la sorți între celelalte partide care au trecut pragul electoral de 5%.

„În momentul în care unui competitor politic, la redistribuire, i-ar mai reveni un mandat, dar nu are competitor desemnat, acel mandat va fi tras la sorți dintre toate celelalte partide care au trecut pragul de 5%. Tragerea va fi organizată la sediul Biroului Electoral Central, iar mandatul va reveni formațiunii care va atrage lozul câștigător,” a explicat Toni Greblă într-o intervenție la Digi24.

Procedura tragerii la sorți

Tragerea la sorți va avea loc la sediul Biroului Electoral Central (BEC) și va implica șase formațiuni politice, toate având un scor electoral suficient de mare pentru a intra în Parlament. Aceasta este o soluție rar folosită, dar prevăzută de legislație, pentru cazurile în care un partid nu își poate acoperi toate mandatele obținute prin redistribuire.