Ingredientul adăugat în cafea care face bine inimii

Publicat: 03 dec. 2024, 07:29, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Ingredientul adăugat în cafea care face bine inimii

Un ingredient, extrem de apreciat, adăugat în cafea, în cantitate rezonabilă, oferă multe beneficii pentru sănătatea inimii.

Pe lângă beneficiile asigurate inimii, acest ingredient mai are și capacitatea de a potența calitățile cafelei, în special aroma inconfundabilă a acesteia. Cu toate acestea, încă de la început, trebuie reținut că este recomandat să consumați cu moderație, respectiv una-două cești de cafea pe zi. Și asta pentru a evita creșterea tensiunii arteriale, palpitațiile, tahicardia, stările de agitație.

Ingredientul propus să-l adăugăm în cafea este pudra de cacao.

La fel ca boabele de cafea, pudra de cacao conține flavonoide, care protejeaza organismul de efectele stresului oxidativ și ale inflamației, reducând riscul de boli cronice.

Pudra de cacao are efecte antiinflamatorii, relaxează vasele de sânge și îmbunătățesc controlul zahărului din sânge, spune cardiologul Nikki Bart, citat de revista Gala.

”S-a demonstrat că flavonoidele reduc inflamația și îmbunătățesc circulația sângelui, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra sănătății inimii, a vaselor de sânge, reducând astfel tensiunea arterială”, adaugă și dieteticianul și nutriționistul Colette Micko.

Din punct de vedere nutrițional,  o lingură de pudră de cacao neîndulcită conține: 12  calorii; 0,5 g grăsime; 3 g carbohidrați;  2 g fibre.

Nu pe stomacul gol!

Pentru a evita orice risc, specialiștii ne recomandă să evităm să bem cafeaua imediat după ce ne-am trezit. Consumul de cafea pe stomacul gol ar putea crește rapid nivelul de stres prin eliberarea unor hormoni, ca adrenalina și cortizolul. Or, cortizolul (cunoscut și ca hormonul stresului) este implicat în funcționarea normală a corpului nostru. Secreția acestui hormon urmează zilnic un ritm fix: este maximă între 6 si 8 a.m. pentru a ne permite să ne trezim, apoi scade pe parcursul zilei până seară, când este minimă. Prin scădere, nivelul de cortizol favorizează somnul. Concret, rolul său este esențial, cu condiția să fie echilibrat. Iar cafeaua pe stomacul gol nu ar contribui la acest fenomen.

Pentru a maximiza beneficiile cafelei, este recomandat să o bem între orele 9:30 și 11:00 și între orele 14:00 și 16:00, pentru a evita tulburarea somnului.