Radu Carp: Călin Georgescu vrea să alunge investitorii străini. Autoritățile statului tac. Ar putea fi scoasă România din UE și NATO?
Politologul Radu Carp a răspuns întrebărilor PUTEREA, cu privire la situația actuală de pe scena politică din România, despre „fantomaticul” Călin Georgescu și starea de spirit a românilor înainte cu 5 zile de alegerile prezidențiale decisive pentru următorii cinci ani.
PUTEREA: Domnule Radu Carp este sau nu haos, în acest moment, în România?
Carp: Este haos pentru că Elena Lasconi doar declară public că discută cu PSD, dar eu nu am văzut nicio știre cum că are programată o întâlnire sau că are ceva de oferit, sau că vrea să discute, sau că USR are contacte, nimic de acest fel.
PUTEREA: Eu am urmărit-o aseară și n-a exclus posibilitatea de a pune un premier de la PSD. Chiar a zis că domnul Bolojan are maturitatea să înțeleagă că PSD-ul este primul partid calificat la parlamentare.
PSD răspunde prin canale instituționale, nu prin media
Carp: Da. Numai că deocamdată nu a fost niciun fel de deschidere, de invitație, de întâlnire, de discuție… doamna Lasconi doar discută cu media, crezând că PSD răspunde prin media. Nu, PSD răspunde prin canale instituționale. Deocamdată, n-am văzut niciun fel de astfel de scrisoare sau contact, sau ceva concret care să ofere ceva PSD-ului. Adică, eu sunt convins că și ei așteaptă, ei așteaptă o discuție, ceva. Deocamdată, n-avem decât declarații, verbal.
PUTEREA: Da, cum vedeți, duminică, turul doi? Care sunt șansele care înclină în favoarea unuia și a celuilalt? Nu vă cer procentaje, bineînțeles.
Nu am văzut niciun fel de reacții, nici din partea instituțiilor statului, la afirmațiile lui Georgescu
Carp: Păi, deocamdată, domnul Călin Georgescu pleacă cu un avantaj, în sensul că nu are o poziție instituțională. Adică, nu există voci care să-l contrazică și care să mobilizeze la vot.
Vă dau un exemplu: astăzi, Călin Georgescu a declarat că plătim apa și curentul scump și ca să plece din țară investitorii străini.
Nu am văzut niciun fel de reacții, nici din partea instituțiilor statului care se ocupă cu problema aceasta a energiei, nici din partea partidelor politice. Nu am văzut. Pur și simplu, domnul Georgescu face afirmații și nimeni nu-l contrazice. Nu-l contrazic cei din presă, cei din societatea civilă, dar noi vorbim de rețele de vot care se pot mobiliza pentru un candidat sau altul.
Strategia lui Georgescu este simplă. Ne ignoră pe toți, pentru că nimeni nu-l provoacă
PUTEREA: Vă mărturisesc că sunt pe grupul de presă creat de voluntarii lui Călin Georgescu. Nu avem răspunsuri. Punem întrebări, ni se aruncă din când în când câte un link de înregistrare. Este ca omul invizibil?
Carp: Păi, strategia lui este simplă. Ne ignoră pe toți, pentru că nimeni nu-l provoacă. Nu am văzut, de exemplu, doamna Lasconi să-l provoace la o dezbatere unu la unu. Ați văzut ceva de acest gen? Eu nu am văzut niciun fel de invitații la dezbatere. Nu am văzut nicio instituție care să spună „suntem gata să găzduim o asemenea dezbatere”.
Domnul Georgescu rămâne în compania prietenilor săi de pe rețele sociale. Își conservă electoratul. Și dacă își conservă electoratul, pornește cu prima șansă.
PUTEREA: Psihologic, cum vedeți lucrurile? Oamenii sunt debusolați, politicienii au lăsat brațele în jos, ca și cum bătălia-i pierdută din start. Adică, se simte un fel de renunțare.
Carp: Da, așa este. Oamenii spun să încercăm și cu el și nu vine niciun semnal cum că încercarea respectivă e distructivă. Este distructivă. Dar pare că nimeni nu vrea să-l mai contracareze deschis pe domnul Călin Georgescu, să-l provoace la o discuție deschisă.
Mi-e greu să mi-l imaginez pe domnul Georgescu stând ore în șir la Cotroceni
PUTEREA: Dar are un președinte pârghiile să scoată o țară din Uniunea Europeană sau doar ar putea să o marginalizeze, prin atitudinea sa diplomatică?
Carp: Da, poate să marginalizeze. Nu poate să ne scoată nici din UE, nici din NATO. Nu poate să facă nimic, dar poate să dea o palmă imaginii României. Să facă în așa fel încât ratingul României să scadă și atunci o să ne împrumutăm și mai greu. Cursul euro să crească și atunci toți o să avem de suferit, cei care plătesc credite ș.a.m.d. Deci, indirect, există mecanisme prin care toți vom avea de suferit. Mi-e greu să mi-l imaginez pe domnul Georgescu stând ore în șir la Cotroceni.