Cel mai probabil, oamenii de știință au găsit un medicament împotriva infecției cu HIV. Rezultatele unui studiu clinic (Purpose-2) condus de medici de la Universitatea Emory și de la Grady Health System arată că injecțiile cu lencapavir, care trebuie administrate de două ori pe an, reduc riscul de infecție cu HIV cu până la 96%.

Prin urmare, injecțiile par să fie mult mai eficiente decât administrarea zilnică de PrEP,. pe cale orală și consultarea unui medic la fiecare trei luni. Mai mult, eficacitatea medicamentelor „vechi” este redusă semnificativ prin utilizarea inconsecventă.

„O eficacitate atât de mare a unui medicament injectabil – aproape 100%, pe care oamenii trebuie să-l ia doar o dată la șase luni – este pur și simplu incredibilă”, a spus autorul principal al studiului și profesorul de la Facultatea de Medicină de la Universitatea Emory, Colleen Kelly . El observă că această „muncă” reprezintă un progres semnificativ în medicină, în special pentru persoanele ale căror circumstanțe îi împiedică să ia zilnic medicamente orale și pentru cei din populațiile afectate de HIV.

În timpul studiului clinic, a fost comparată eficacitatea celor două medicamente. Ca rezultat, 99% dintre participanții din grupul care au folosit lenacapavir nu s-au infectat cu HIV. În timpul studiului, doar doi participanți ai acestui grup, format din 2179 de persoane, s-au infectat cu HIV, față de nouă cazuri noi de HIV în grupul „zilnic” de la Truvada de 1.086 de persoane (cu administrarea zilnică de PrEP).