06:27, 17.01.2025 • Culte
Tradiţii, superstiţii şi obiceiuri de Sf. Nicolae. Ce nu e bine să faci pe 6 decembrie
Sf. Nicolae, sărbătorit pe 6 decembrie, este unul dintre cei mai îndrăgiți sfinți ai creștinătății, cunoscut pentru generozitate și bunătate. În cultura populară românească, această zi este marcată de numeroase tradiții și superstiții, multe dintre ele având rădăcini adânci în credințele strămoșilor noștri.
Tradiţii de Sf. Nicolae
- Ghetuţele lustruite – copiii așteaptă cu nerăbdare să-și găsească ghetuțele pline cu dulciuri, fructe sau mici cadouri, iar cei mai năzdrăvani primesc și o nuielușă, simbol al îndemnului la ascultare și cumințenie.
- Bunătatea și generozitatea – se spune că de Sf. Nicolae trebuie să fii darnic și să-i ajuți pe cei aflați în nevoie, în amintirea faptelor bune ale sfântului.
Superstiţii de Sf. Nicolae. Ce nu e bine să faci în ziua de 6 decembrie
- Nu te certa – este bine să eviți conflictele sau discuțiile aprinse, pentru că se crede că aduci ghinion asupra ta și celor din jur.
- Nu lăsa munca neîncepută – unele superstiții spun că munca începută pe 6 decembrie trebuie dusă la bun sfârșit, altfel îți va merge rău tot anul.
- Nu împrumuta bani – se spune că dacă dai bani cu împrumut în această zi vei avea pierderi financiare tot anul.
Obiceiuri străvechi
- Privegherea nucilor – în unele zone din România, oamenii obișnuiau să pună crengi de pomi fructiferi în apă, crezând că dacă acestea înmuguresc până la Crăciun anul ce vine va fi unul roditor.
- Ajutorarea celor sărmani – asemenea Sfântului Nicolae, este un obicei ca în această zi să dăruiești celor care au nevoie de sprijin, fie că sunt bătrâni, copii sau oameni aflați în dificultate.
Legenda zăpezii de Moş Nicolae
Se spune că Moș Nicolae scutură barba albă în noaptea de 5 spre 6 decembrie, iar dacă ninge, este semn că sfântul veghează asupra noastră și ne aduce un strop de binecuvântare.