Membrul trupei 3 Sud Est s-a vindecat de COVID 19 datorită plasmei autoimune primite și nu a tratamentului cu ivermectină
Medicul primar ATI de la Spitalul Floreasca, dr. Radu Țincu, a precizat că situația solistului trupei 3 Sud Est, aceea în care s-a vindecat de COVID-19 după ce i-a fost administrat Ivermectină, este doar un caz izolat și că, cel mai probabil, vindecarea s-a datorat plasmei care conţinea anticorpii împotriva virusului SARS-CoV-2.
Ivermectina este un medicament folosit în tratamentul bolilor parazitare atât în medicina veterinară cât și în medicina umană. În România, este aprobat un singur medicament de uz uman care conține ivermectină, sub formă de cremă, administrat în acneea rozacee. Pacienții sunt sfătuiți să nu recurgă la administrarea ivermectinei în afara indicațiilor terapeutice deoarece, până în prezent, nu sunt disponibile date certe privind eficacitatea acesteia în Covid-19, potrivit Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).
Astfel, administrarea unui tratament fără prescripția medicului are efecte dăunătoare asupra sănătății.
„Discutăm despre un antiviral – Remdesivir – care a rămas în schema de tratament pentru COVID-19 pentru că studiile au arătat o scădere a numărului de zile de spitalizare, inclusiv a numărului de zile petrecute în terapie intensivă. În schimb, în privinţa Ivermectinei, lucrurile nu au mers în aceeaşi direcţie.
Chiar pe data de 8 martie, Agenţia Americană a Medicamentului a reiterat printr-o declaraţie publică faptul că toate datele pe care le-a analizat până în prezent nu indică eficienţa Ivermectinei pentru tratamentul COVID-19. De asemenea, pe data de 4 februarie chiar producătorul acestui medicament face o declaraţie publică în care spune că atât studiile clinice cât şi pre-clinice – adică şi cele de laborator şi cele pe oameni – nu au putut stabili o eficienţă a Ivermectinei în tratamentul COVID-19 la acest moment.
Sunt studii în desfăşurare, aşteptăm colectarea datelor respective şi interpretarea rezultatelor. Dar până la acel moment, reiterăm – ca profesionişti în domeniul Sănătăţii – să folosim doar acele medicamente care sunt aprobate pentru a fi utilizate împotriva COVID-19”, a declarat dr. Radu Ţincu pentru Digi24, citează Adevărul.ro.
Medicul specialist ATI de la Spitalul Floreasca spune că, cel mai probabil, tratamentul cu plasmă convalescentă a fost cel care a dat rezultate pozitive în cazul lui Mihai Budeanu, a mai precizat sursa citată.
„Suntem cu toţii fericiţi că solistul a scăpat de COVID-19, însă este foarte greu să putem accepta din punct de vedere ştiinţific că un caz izolat – o singură persoană care a primt un anumit tratament – poate să reprezinte o semnificaţie statistică atât de mare încât să impună folosirea tratamentului respectiv pe scară largă. Este nevoie de studii populaţionale mai largi, trebuie să vedem exact: poate această evoluţie favorabilă a fost datorată plasmei care conţinea anticorpii împotriva SARS-CoV-2”, a mai spus dr. Radu Ţincu.
Ministerul Sănătăţii precizează că „în prezent, nu există niciun studiu randomizat cu privire la ivermectină şi COVID-19 publicat într-o revistă de specialitate care să fi urmărit ca obiectiv principal un criteriu clinic (simptome, spitalizare, intubare, moarte) şi să fi observat vreun beneficiu în privinţa acestuia”.
Mihai Budeanu, membrul trupei 3 Sud Est, a fost diagnosticat pozitiv cu COVID-19 în noiembrie, anul trecut, și a fost internat în stare critică la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Municipal Medgidia. A avut nevoie să primească un tratament cu plasmă autoimună pentru a se recupera. În data de 5 martie, artistul a primit prima doză de vaccin Pfizer.
Citește și: