Dragi români,
România se află acum într-un moment de răscruce. Avem de ales între a continua pe drumul către o economie dezvoltată, care oferă locuri de muncă și stabilitate socială, ori a ne întoarcem în izolare, șomaj și sărăcie.
Mediul academic și mediul de afaceri nu fac politică, dar au datoria morală și profesională să tragă un puternic semnal de alarmă.
Stabilitatea și progresul economic al țării nu trebuie puse în pericol de propuneri sau programe electorale lipsite de responsabilitate, fără fundament economic ori de declarații conspiraționiste care izolează România de democrațiile consolidate.
Cum și-ar putea găsi locul noul model economic și social, denumit suveranism-distributism, între realitățile economice moderne și complexitatea lanțurilor de producție globale? Într-o economie conectată la piețele internaționale, focalizarea exclusivă pe producția locală și pe micile proprietăți ar duce la o scădere dramatică a competitivității economice a României.
În plus, acest model ignoră complet necesitatea atragerii investițiilor străine, care sunt esențiale pentru transferul de tehnologie și de capital modern care să sprijine productivitatea.
Beneficiile sociale ale investițiilor străine – iar în România sunt acum aproximativ 270.000 de companii cu participare străină la capital – sunt, de asemenea, extrem de importante având în vedere numărul locurilor de muncă create și contribuțiile la bugetul de stat al României.
Economiile pot fi dezvoltate pe baze democratice solide, compatibile valorilor europene și euroatlantice. De la aderarea la NATO și Uniunea Europeană, România a cunoscut un salt uriaș în evoluția sa economică și socială, comensurabil în termeni concreți.
De asemenea, declarații conspiraționiste, admirative la adresa unor personaje sau regimuri asociate cu crime împotriva umanității izolează România de partenerii săi europeni și internaționali și periclitează procesul de aderare la OECD.
Economia este o arie foarte sensibilă la toate aceste derapaje, iar eventuale repercusiuni vor fi resimțite de toți românii, pe termen lung:
- Plecarea din România a unor investitori străini ar însemna deprecierea monedei naționale (pe fondul ieșirilor de valută) sau scăderea bursei.
- Creșterea costurilor cu dobânzile: Percepția de risc ridicat ar face finanțarea deficitului extrem de scumpă, punând o povară majoră pe bugetul de stat și pe capacitatea de a finanța deficitul bugetar de pe piețele financiare. Adițional, sectorul privat se va împrumuta la un nivel mai ridicat al ratelor de dobândă în contextul în care România ar putea fi retrogradată în categoria statelor nerecomandate investițiilor de către agențiile de rating.
- Criză economică internă: Lipsa unor politici economice coerente și promovarea populismului ar destabiliza bugetul de stat și ar afecta sectoare cheie, precum sănătatea, infrastructura și educația, precum și toate investițiile publice începute.
- Creșterea șomajului și sărăciei: Îndepărtarea României de partenerii europeni ar afecta comerțul internațional și locurile de muncă, având în vedere că de fluxurile comerciale internaționale depind foarte multe companii și un număr semnificativ de angajați.
- Izolare internațională: Negarea valorilor democratice și glorificarea trecutului fascist ar putea duce la excluderea României din structuri economice și politice importante, inclusiv limitarea sau stoparea accesului la fonduri europene și de coeziune.
Responsabilitatea, înțelegerea corectă a situațiilor și echilibrul sunt calități sine-qua-non de care trebuie să dea dovadă oamenii politici care guvernează statul român.
România are nevoie de lideri raționali, cu o viziune clară și orientată spre dezvoltare, capabili să colaboreze cu partenerii internaționali și să propună soluții reale pentru bunăstarea cetățenilor și a societății noastre.
Libertatea pentru care în urmă cu 35 de ani tineri români și-au dat viața trebuie apărată duminică, 8 decembrie, cu fiecare vot responsabil!
Puteți semna scrisoarea AICI.
Semnatarii:
Dr. Ioana-Maria Petrescu, fost ministru de finanțe
Dr. Clara Volintiru, profesor universitar, ASE
Dr. Alexandra Zbuchea, profesor universitar, SNSPA
Dr. Florina Pinzaru, profesor universitar, SNSPA
Dr. Viorel Stanică, conferențiar universitar dr., prodecan, UBB Cluj
Dr. Diana Iancu, conferentiar universitar dr., SNSPA
Dr. Carmen Boghean, conferențiar universitar dr., Universitatea Ștefan cel Mare, Suceava
Dr. Florin Boghean, conferențiar universitar dr., Universitatea Ștefan cel Mare, Suceava
Dr. Dan Sultanescu, conferențiar universitar dr., SNSPA
Dr. George Ștefan, lector universitar, ASE
Dr. Cristina Stanică, Assistant Teaching Professor, Northeastern University
Dr. Dumitru Goldbach, profesor asociat, ASE
Dr. Cristina Dima, economist, Asociația Pur și Simplu Verde
Dr. Dana Sultănescu, cercetător, SNSPA
Dr. Anca Bălășoiu, cercetător, SNSPA
Madalina Viviana Jitaru, economist, Boston College
Luminița Chihai, economist, Patronatul Județean al Femeilor de Afaceri din IMM Suceava
Cristina Gavrilovici, economist
Anda Rara, economist, Office Consult
Petronela Badelita, economist
Corina Postelnicu, Pur și Simplu Verde
Ana-Maria Paladus, economist
Bogdan Gioara, politolog