S-a dat startul în cursa după brazii de Crăciun

Publicat: 06 dec. 2024, 07:16, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în LIFESTYLE , ? cititori
S-a dat startul în cursa după brazii de Crăciun
Foto: Realitatea de Bistrita

Deja în unele magazine și-au făcut apariția brazii de Crăciun. Prețul acestora variază în limite foarte largi, în funcție de specie, dimensiune și proveniență.

În sezonul sărbătorilor de iarnă, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, prin unitățile sale teritoriale, oferă la vânzare 18.547 de pomi de Crăciun. Dintre aceștia, 13.902 sunt din specia brad, iar alți 4.645 sunt din specia molid sau alte specii de rășinoase.

Majoritatea pomilor de Crăciun provin din culturi specializate, din pepinierele silvice ale Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, un număr mai mic fiind recoltați din suprafețele de fond forestier regenerate natural, care au o densitate foarte mare.

Direcțiile și ocoalele silvice din cadrul Romsilva vor onora, cu prioritate, cererile populației, prin vânzarea directă. Valorificarea către operatori economici se va face numai în limita excedentului.

Prețurile la achiziția directă, de la ocoalele silvice, depozite sau locurile de recoltare, sunt la același nivel ca cele din ultimii ani, pornind de la 15 lei pentru un pom de Crăciun, specia molid cu înălțimea de până în 1,3 metri, și ajungând la 35 de lei pentru un exemplar de brad cu înălțimea între 2 și 3 metri.

Pomii de Crăciun sunt vânduți la sediile ocoalelor silvice, în special cele din zonele de munte și deal, iar persoanele fizice au prioritate la achiziționarea acestora.

Ocoalele silvice oferă, la cerere, pomi de Crăciun cu rădăcină protejată sau la ghiveci, care pot fi replantați, o soluție recomandată. Această opțiune include costuri suplimentare.

De asemenea, în cazul în care unitățile din subordinea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva vând pomii de Crăciun în piețe sau alte locuri amenajate, costurile de transport, manipulare și depozitare vor fi incluse, suplimentar, în prețul final de vânzare.

O altă sursă este, de exemplu, o pepinieră din județul Ilfov. Aici au fost plantaţi sute de brazi şi molizi, special pentru această perioadă a anului.

Preţul pentru un pomișor este de 15 lei. Pentru un pom mai înalt, prețul se dublează. Înălțimea maximă a unui brad poate ajunge la trei metri.

De asemenea, se pot cumpăra și brazi în ghiveci, care după Sărbători să fie plantați în grădină. „Se aşează brăduţul în groapă, se pune pământ lângă el. Dacă rămâne oxigen, aer, la rădăcină, oxidează şi brăduţul se usucă”, explică Bogdan Mihalache, şef Ocolul Silvic Brăneşti.

Preţul pentru un astfel de brăduţ, de până la 130 de centimetri înălțime, este 150 de lei.

Brazi naturali se găsesc şi la piaţă. Acolo, cel mai mic preţ al unui pom de Crăciun porneşte de la 80 de lei şi poate ajunge până la 600 de lei în cazul unui brad mai înalt de 2 metri.

Există și magazine tip supermarket care vând brazi și care îi primesc înapoi după Sărbători. În cazul unei asemenea oferte, dacă returnează bradul la același magazin, clientul primește un voucher în valoare de 25 de lei.