POLITICO: Reformiștii liberali văd o încercare a PSD și PNL de a păstra puterea. Ce scriu ziarele de limba rusă
Presa internațională a preluat cu rapiditate știrea despre anularea alegerilor prezidențiale din România. De la Le Monde, BBC până la Svoboda, anunțul a circulat rapid în lume. Aparent, presa de limbă rusă nu s-a dezmeticit și a preluat informația fără „opinii” doctrinare. Dar lucrurile, cel mai probabil, nu se vor opri aici, iar zilele următoare vom avea parte de alt tip de reacții pe care le vom aduce în atenția dumneavoastră.
RTVI: În România, rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale au fost anulate
Curtea Constituțională a României a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, care au fost câștigate de candidatul independent Călin Georgescu. Acest lucru este raportat pe site-ul instanței.
Decizia a fost luată în ciuda faptului că, după o renumărare a voturilor, Curtea Constituțională a aprobat rezultatele primului tur. Acest lucru s-a întâmplat pentru prima dată în istoria țării.
„Procesul electoral va începe din nou, guvernul trebuie să stabilească o nouă dată pentru alegerile prezidențiale”, a spus instanța.
Pe 6 decembrie, judecătorii Curții Constituționale au avut consultări urgente din cauza numărului mare de apeluri pentru anularea alegerilor prezidențiale. Aceștia au citat documente desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare al țării, potrivit cărora campania electorală s-a desfășurat cu încălcări. Curtea Constituțională a trebuit să decidă „dacă există suficiente argumente în acest moment pentru a împiedica organizarea unui al doilea tur și pentru a anula alegerile”.
Luni, 2 decembrie, Curtea Constituțională a României a recunoscut drept valabile rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale. Se presupunea că turul doi va avea loc pe 8 decembrie, iar candidatul independent Călin Georgescu, care este numit susținător al unei alianțe cu Rusia, și șefa Uniunii pentru Salvarea Românilor, Elena Lasconi, vor lupta pentru victorie.
Rețeaua de socializare TikTok a devenit un instrument puternic pentru campania electorală a lui Georgescu, unde acesta și-a transmis ideile alegătorilor prin videoclipuri virale. Astfel, politicianul a pledat pentru reducerea dependenței României de importuri, sprijinirea fermierilor români și creșterea producției interne de energie și alimente, precum și încetarea ajutorului acordat Ucrainei.
Candidatul la președinție a numit votul de la alegerile prezidențiale din România o „rugăciune pentru națiune”, iar rezultatele acestuia, ca o „trezire uluitoare” a poporului român.
(Rusia) Svoboda: Curtea Constituțională a României a anulat rezultatele alegerilor prezidențiale
Câștigătorul în primul tur de scrutin a fost candidatul independent Călin Georgescu. Miercuri, serviciile de informații au publicat documente în care se afirma că 25 de mii de conturi de bot de pe TikTok ar putea face campanie în favoarea candidatului. Serviciile de informații leagă agitația de Moscova. Georgescu neagă orice legătură cu Rusia.
Serviciul Român de Informații Externe susține într-un document desecretizat că România a devenit ținta unor activități hibride ale Kremlinului, inclusiv atacuri cibernetice și scurgeri de informații.
Kommercant.ru: Curtea Constituțională a României a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale
Curtea Constituțională a României a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, care s-au soldat cu victoria candidatului independent Călin Georgescu.
În România, este considerat un politician pro-rus: a primit o asemenea reputație, printre altele, datorită declarațiilor de lungă durată despre patriotismul președintelui rus Vladimir Putin și criticilor la adresa NATO. Decizia a fost luată în ciuda faptului că, după o renumărare a voturilor, Curtea Constituțională a aprobat rezultatele primului tur.
(…) Fostul membru al Alianței de extremă dreapta pentru Unirea Românilor, Călin Georgescu, a fost considerat un outsider în cursa electorală, dar a primit 22,9% din voturi în primul tur.
Alături de acesta, liderul USR, Elena Lasconi (19,8%), a trecut în turul doi, iar premierul Marcel Ciolacu, numit favorit printre alegători, a ocupat locul trei. Pe 28 noiembrie, Curtea Constituțională a României a dispus Comisiei Electorale Centrale să relateze rezultatele primului tur, după care și-a aprobat rezultatele.
Cu o zi înainte, administrația prezidențială română a desecretizat documente de informații care semnalau „atacuri cibernetice menite să influențeze integritatea procesului electoral” și faima de masă a lui Călin Georgescu „mulțumită preferințelor pe care i le-a oferit platforma TikTok fără a-l marca drept candidat politic.
De asemenea, serviciile de informații au concluzionat că „România este o țintă pentru activități hibride rusești, inclusiv atacuri cibernetice, scurgeri de informații și sabotaj”. În urma acesteia, procurorii români au demarat o anchetă pentru presupusa manipulare și spălare de bani în timpul campaniei electorale a lui Călin Georgescu.
Le Monde: România: Curtea Constituțională anulează primul tur al alegerilor prezidențiale din cauza manipulării grave pe TikTok
Această decizie este luată a doua zi după declasificarea documentelor de informații naționale care raportează o operațiune de amploare pe TikTok în favoarea candidatului pro-rus, Călin Georgescu, care a ajuns pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidențiale, spre surprinderea tuturor.
Curtea Constituțională a României „anulează întregul proces de alegere a președintelui României” după ce s-a întrunit pentru „a asigura valabilitatea și legalitatea” votului și cere ca „întregul proces „alegeri” să fie reîncepu, a anunțat ea într-un comunicat de presă publicat vineri, 6 decembrie. Al doilea tur de scrutin a fost programat două zile mai târziu, duminică, 8 decembrie. Este la latitudinea guvernului să stabilească noul calendar electoral.
BBC: Tribunalul român anulează rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale
Curtea Constituțională a României a anulat rezultatul primului tur de scrutin la alegerile prezidențiale cu câteva zile înainte ca turul doi să aibă loc. Înseamnă că procesul va fi reluat de la zero, guvernul urmând să decidă o dată pentru un nou vot.
Primul tur a fost câștigat de Călin Georgescu, un NATO-sceptic de extremă dreapta aproape necunoscut, care l-a lăudat anterior pe Vladimir Putin.
Decizia instanței vine după ce documentele de informații au fost desecretizate, sugerând că Georgescu a beneficiat de o operațiune de influență în masă – efectuată din străinătate – pentru a interfera cu rezultatul votului.
POLITICO: Tribunalul român a anulat alegerile prezidențiale pe fondul temerilor de influență rusă
Curtea Constituțională aruncă în tumult politica românească, cu 2 zile înainte ca scrutinul să aibă loc.
BUCUREȘTI — Înalta Curte Constituțională a României a luat decizia potențial inflamatorie de a anula alegerile prezidențiale din țară, după ce serviciile de securitate au avertizat că votul a fost denaturat de o campanie de influență în masă în stil rusesc pentru a favoriza un candidat de extremă dreapta.Concurentul independent ultranaționalist la președinție Călin Georgescu a venit de nicăieri în urmă cu două săptămâni pentru a câștiga primul tur al alegerilor. Dar a beneficiat de o campanie TikTok care a fost asemănătoare cu operațiunile de influență derulate de Kremlin în Ucraina și Moldova, potrivit documentelor desecretizate ale informațiilor românești.
Vineri, după ce a primit multiple cereri, instanța a declarat într-un comunicat că „anulează întregul proces electoral privind alegerea președintelui României”.
Decizia va fi extrem de controversată, deoarece politicienii atât din extrema dreaptă, cât și din reformiștii liberali văd anularea drept o încercare a vechilor partide – Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL) de centru-dreapta. — să păstreze puterea trăgând sforile în cadrul sistemului judiciar.
Balkaninsight: România suspendă turul alegerilor prezidențiale pe fondul motivelor de amestec al Rusiei
Mișcarea vine cu doar două zile înainte ca turul doi dintre Georgescu și Elena Lasconi, liderul partidului centrist, pro-UE, Salvați România, să aibă loc.
Speculații intense au izbucnit în această săptămână după declasificarea documentelor de către agenția de securitate a României, miercuri, care susținea că influenceri plătiți au stimulat conturile TikTok care îl promovau pe Georgescu în preajma primului tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie.
Documentele au dezvăluit, de asemenea, acreditări de conectare compromise pentru site-urile electorale din România și au raportat peste 85.000 de atacuri cibernetice în timpul alegerilor. Agenția de informații a României a declarat că amploarea, metodele și coordonarea campaniei sugerează cu fermitate implicarea unui stat străin.
Joi, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a declanșat o anchetă în urma unor indicii privind posibile infracțiuni electorale și spălare de bani.