Raluca Turcan: Stimulentul de reinserţie ajunge la 1.500 de lei de la 650 de lei
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a publicat joi în transparenţă decizională proiectul unei ordonanţe de urgenţă prin care stimulul de reinserţie profesională pentru părintele aflat în concediu de creştere a copilului care se întoarce la muncă înainte de 6 luni după naşterea copilului se majorează de la 650 de lei pe lună la 1.500 de lei.
„Astăzi am finalizat şi propunem în transparenţă decizională un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care modificăm cadrul legal pentru concediul şi indemnizaţia lunară de creştere a copiilor în sensul în care creştem stimulul de reinserţie pentru părintele care se întoarce la muncă înainte de 6 luni, acesta fiind în concediu de creştere a copilului.
Proiectul intră astăzi în transparenţă decizională (…), urmând ca după îndeplinirea termenului legal să mergem cu acest proiect în şedinţa de Guvern pentru a fi adoptat. (…) Stimulentul de reinserţie ajunge la 1.500 de lei de la 650 de lei, cât se află în momentul de faţă. Aşadar este o sumă consistentă din care părintele care optează să se întoarcă la muncă poate să apeleze la servicii specializate pentru supravegherea şi îngrijirea copilului”, a precizat Raluca Turcan într-o conferinţă de presă, transmite Agerpres.
Ministrul Muncii a explicat că până în prezent foarte puţini părinţi au apelat la stimulul de reinserţie şi că speră ca un sfert din părinţii aflaţi în concediu de creştere a copilului să revină la muncă, în urma majorării cuantumului stimulului.
„Este o măsură care creşte veniturile părinţilor, care scade riscurile deprofesionalizării părintelui, asigură de asemenea o forţă de muncă necesară angajatorilor care erau în situaţia de a fi privaţi de sprijinul unui angajat care opta să stea doi ani de zile – sau trei ani de zile pentru copilul cu dizabilităţi – în concediul de creştere a copilului şi de asemenea este o măsură care aduce şi un plus financiar substanţial la bugetul statului.
Această măsură de întoarcere în activitate înainte de 6 luni cu un stimulent de reinserţie de 1.500 de lei, deci mult mai mare decât ceea ce exista până acum, şi anume 650 de lei, va fi completat de un alt proiect al nostru de construcţie de creşe şi grădiniţe la nivel naţional, inclusiv prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, astfel încât să încurajăm părinţii să facă copii, dar în acelaşi timp să aibă şi posibilitatea să-i educe adecvat.
Într-o primă etapă să-i supravegheze şi apoi să-i educe. Până acum, foarte, foarte puţini părinţi au optat să revină la muncă înainte de 6 luni (după naşterea copilului, prin solicitarea stimulentului, n.r.). Avem în total 178.000 de beneficiari de concediu de creştere a copilului şi noi sperăm ca o opţiune într-o primă etapă să fie în jur de 25%”, a încheiat Raluca Turcan.
Citește și: