Două tipuri de ciocolată și riscul de diabet de tip 2
Consumul a cel puțin cinci porții mici de ciocolată neagră în fiecare săptămână poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu 21%, potrivit unui nou studiu observațional.
Pe măsură ce consumul de ciocolată neagră a crescut de la niciuna la cinci pătrățele, la fel și beneficiile au crescut, a constatat studiul realizat de cercetătorii de la Harvard TH Chan School of Public Health, publicat în revista BMJ, transmite CNN.
În schimb, potrivit aceluiași studiu, ciocolată cu lapte contribuie la creșterea excesivă în greutate în timp, un factor cheie în dezvoltarea diabetului de tip 2.
Autorii studiului au analizat obiceiurile alimentare ale 111.654 de asistente medicale, informații reieșite din sondajele efectuate între 1970 și 1980.
La finalul perioadei de monitorizare, cercetătorii au constatat că persoanele care au mâncat cel puțin cinci pătrățele de ciocolată neagră pe săptămână beneficiază de reducerea riscului de diabet de tip 2 cu până la 21%.
Acest avantaj este pus pe seama flavonoidelor din ciocolata neagră, care contribuie la îmbunătățirea sănătății sistemului cardiac și, totodată, reduc inflamațiile și rezistența la insulină.
„Ciocolata neagră și cea cu lapte au niveluri similare de adaos de zahăr, grăsimi și calorii, cu o importantă diferență: ciocolata neagră conține mai multă cacao”, a spus autorul principal al studiului Binkai Liu, din cadrul departamentului de nutriție al Harvard TH Chan School of Public Health.
Pudra de cacao are un nivel consideral de flavonoide. Și cu cât procentul de cacao este mai mare – ceea ce este precizat pe eticheta batonului de ciocolată neagră – cu atât va conține mai mulți flavonoide.
Se știe că flavonoidele reduc inflamația implicată în declanșarea sau agravarea unor afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul.
În studiile pe animale, dar și în cele pe oameni de dimensiuni mai mici, flavonoidele au îmbunătățit rezistența la insulină și au redus stresul oxidativ și inflamațiile, componente în patologia diabetului. Deci este plauzibil că ciocolata neagră ar putea avea efecte benefice” , a spus doctorul Nestoras Mathioudakis, director medical al Programului de Prevenție a Diabetului de la Clinica Johns Hopkins, pentru CNN.
Acest studiu nu a putut dovedi o legătură de cauză-efect între ciocolata neagră și un risc mai scăzut de diabet de tip 2. Dar este posibil ca flavonoidele să fie motivul pentru care ciocolata neagră este mai sănătoasă decât cea cu lapte.
Persoanelor care nu „gustă” ciocolata li se recomandă fructele și legumele, surse valoroase de flavonoide. Iar amatorii de ciocolată sunt sfătuiți să renunțe la cea cu lapte în favoarea celei negre, dar și aceasta în cantități moderate.