Avertismentul Consiliului Investitorilor Străini: România se află în fața unei crize economice

Publicat: 07 dec. 2024, 12:00, de Nitulescu Gabriel, în ECONOMIE , ? cititori
Avertismentul Consiliului Investitorilor Străini: România se află în fața unei crize economice
În cele 8 ore de tranzacţii ale sesiunii bursiere de joi s-au evaporat 575 de milioane de euro

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) lansează un semnal de alarmă asupra situației economice a României, avertizând că țara se află într-un punct critic. Problemele legate de inflație, instabilitatea fiscală și lipsa investițiilor pe termen lung sunt principalele provocări identificate de organizație, care reunește marile companii internaționale prezente în România.

Potrivit raportului FIC, economia României se confruntă cu presiuni crescute din cauza măsurilor fiscale insuficient coordonate, care au generat o scădere a încrederii în mediul de afaceri. Creșterea inflației, instabilitatea monedei naționale și ritmul încetinit al investițiilor publice și private sunt doar câțiva factori care au contribuit la acest context dificil.

„Este necesară o abordare strategică și bine fundamentată pentru a evita consecințele negative pe termen lung asupra economiei și societății”, avertizează comunicatul FIC.

Problemele semnalate de FIC

Aderarea la NATO și UE, aderarea la Zona Schengen și la OCDE rămân elemente cheie pentru investitori, precizează reprezentanții FIC.

FIC arată că anii de aderare la structurile internaționale sunt de departe anii care au adus un puternic impuls investițional României. Sectorul privat (format din investitori străini, antreprenori și gospodării) este principalul contributor la dezvoltarea României, raportul mediu între investițiile în România și PIB fiind de 23,7% în ultimul deceniu, peste media UE.

FIC subliniază trei mari provocări economice:

  1. Lipsa de predictibilitate fiscală: Măsurile fiscale neclare și schimbările frecvente ale politicilor economice descurajează investițiile străine.
  2. Dezvoltarea infrastructurii: Proiectele mari de infrastructură, esențiale pentru creșterea economică, sunt fie amânate, fie implementate lent.
  3. Deficitul de forță de muncă calificată: Emigrarea masivă și lipsa unor politici coerente în educație au dus la un deficit major de specialiști în domenii-cheie.

„Din punct de vedere economic, România se află într-un punct critic cu cele mai mari niveluri de deficite gemene din istoria recentă, cu excepția perioadelor de criză. Situația economică a țării trebuie să fie prioritatea autorităților în perioada următoare,” spun reprezentanții FIC.

Recomandările Consiliului Investitorilor Străini

Pentru a depăși aceste provocări, Consiliul Investitorilor Străini (FIC) propune măsuri urgente:

  • Crearea unui cadru fiscal stabil, care să încurajeze investițiile pe termen lung.
  • Prioritizarea investițiilor în infrastructură, inclusiv prin atragerea fondurilor europene neutilizate.
  • Reformarea educației pentru a răspunde nevoilor pieței muncii, prin parteneriate între companii și instituții de învățământ.

„Sunt necesare măsuri echilibrate pentru a asigura o redresare economică durabilă, care se reflectă în bunăstarea societății. În anii următori va fi și mai multă nevoie ca sectorul privat să continue să investească pentru a menține ritmul de creștere al economiei românești față de anii precedenți, mai ales că investițiile din sectorul public vor scădea din cauza necesității de a reduce deficitul bugetar. Companiile au nevoie de un angajament ferm, pe termen lung din partea autorităților pentru a asigura un climat stabil și previzibil pentru a alege destinația investiției, dar și pentru a continua investițiile prezente în țară,” spun reprezentanții FIC.

Reacțiile guvernului

Guvernul a declarat că ia în considerare observațiile FIC și că urmează să elaboreze un plan pentru stabilizarea economică. Cu toate acestea, lipsa unor acțiuni concrete și rapide generează scepticism în rândul investitorilor.

Semnalul de alarmă tras de Consiliul Investitorilor Străini vine într-un moment critic. Dacă problemele actuale nu sunt abordate corespunzător, riscurile asupra economiei pot deveni greu de gestionat. România are nevoie urgentă de reforme și de o viziune economică pe termen lung pentru a-și asigura competitivitatea și stabilitatea.

„Investițiile străine atrase au contribuit semnificativ la modernizarea economiei naționale și la integrarea acesteia atât în ​​economia europeană, cât și în lanțurile internaționale de export și producție; au adus tehnologie și know-how pe piața internă, contribuind astfel și la dezvoltarea companiilor românești, la creșterea productivității, precum și la guvernanța corporativă, prin care au promovat importanța echității, transparenței și responsabilității în companii; au contribuit direct la creșterea economică înregistrată de România prin investițiile puse la dispoziție și prin salariile plătite direct angajaților și indirect prin lanțul de aprovizionare local,” arată FIC.