Parc fotovoltaic plutitor pe râul Olt. Investiția Hidroelectrica se ridică la 10 milioane de euro!

Publicat: 07 dec. 2024, 16:54, de Marian Apipie, în ECONOMIE , ? cititori
Parc fotovoltaic plutitor pe râul Olt. Investiția Hidroelectrica se ridică la 10 milioane de euro!
Parc fotovoltaic plutitor pe râul Olt. Investiția aparține Hidroelectrica se ridică la peste 10 milioane de euro

O centrală fotovoltaică plutitoare se va construi pe râul Olt, pe teritoriul administrativ al comunei Osica de Sus, din județul Olt. Investiția aparține Hidroelectrica și se ridică la peste 10 milioane de euro cu TVA. Contractul de execuție a fost scos la licitație pe 6 decembrie. Este vorba de un proiect pilot denumit „Nufărul“.

Parc fotovoltaic plutitor pe râul Olt. Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație, chiar de Sfântul Nicolae, execuția „la cheie“ a unui parc fotovoltaic plutitor, care va fi amplasat pe un lac de acumulare de pe râul Olt. Investiția pentru „Realizarea la cheie a obiectivului Sistem flotant panouri fotovoltaice «Proiect pilot Nufărul»“ a fost lansată de Hidroelectrica în Sistemul Electronic de Achiziții Publice pe data de 6 decembrie, iar ofertele sunt așteptate până pe 4 februarie 2025.

Potrivit datelor din caietul de sarcini,  puterea instalată a parcului fotovoltaic plutitor este de 9,9 MW, urmând să se amplaseze 100 de invertoare și circa 26.000 de panouri.

„Centrala fotovoltaică flotantă va fi amplasată în zona de amonte a centralei hidroelectrice Ipotești, aflată în exploatarea Sucursalei Hidrocentrale Râmnicu Vâlcea, pe lacul de acumulare ce deservește CHE, ocupând o suprafață estimată de 173.850 m2, în zona ecluzei, malul drept. Amplasamentul propus pentru panourile fotovoltaice este situat pe teritoriul administrativ al comunei Osica de Sus, județul Olt“, se arată în documentația licitației.

Parc fotovoltaic plutitor pe râul Olt. Durata de proiectare și execuție este de 18 luni

Valoarea estimată a contractului este de 47.204.008 lei, iar criteriul de atribuire este cel mai bun raport calitate-preț. Ponderea prețului este însă de doar 40% din punctajul ofertei. 25% din punctaj se acordă pentru durata de execuție a proiectului (punctaj maxim dacă se construiește în mai puțin de 10 luni), iar restul de 35% reprezintă durata garanției. 30% se primește pentru o garanție mai mare de minimul solicitata de 5 ani, iar 5% pentru garanția acordată cu privire la gradul de depreciere maximă a panourilor fotovoltaice la 30 de ani.

Durata contractului este de 24 de luni, din care 18 luni pentru implementarea proiect, care se va realiza în două etape: etapa 1 – proiectare și pregătirea serviciilor (4 luni de la data emiterii ordinului de începere); etapa 2 – execuția lucrărilor conform proiectului tehnic (14 luni de la finalizarea primei etape).

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România şi furnizează servicii tehnologice pentru Sistemul Energetic Naţional. Compania operează 187 de centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW. În plus, deţine un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW. Compania acoperă, de asemenea, 13,09% din piaţa de furnizare din România, și are peste jumătate de milion de clienți casnici.

Citește și: Megainvestiție la Porțile de Fier! Hidroelectrica demarează un proiect de pe vremea lui Ceaușescu