Piedone nu se lasă! Contestă pe toate căile ratarea mandatului de senator. Pe ce se bazează

Publicat: 07 dec. 2024, 21:57, de Marian Apipie, în ALEGERI , ? cititori
Piedone nu se lasă! Contestă pe toate căile ratarea mandatului de senator. Pe ce se bazează
Piedone nu se lasă! Contestă pe toate căile ratarea mandatului de Senator. Pe ce se bazează

Cristian Popescu Piedone demonstrează încă o dată că nu se lasă intimidat. Deși Biroul Electoral Central (BEC) a respins ca inadmisibilă contestația sa privind finanțarea dubioasă a campaniei Partidului Oamenilor Tineri (POT), Piedone nu s-a oprit aici. Fostul edil a escaladat cazul la Înalta Curte de Casație și Justiție, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și Comisia de Validare a Mandatelor Senatorilor.

Alegerile parlamentare din data de 1 decembrie au fost cu ghinion pentru Cristian Popescu Piedone. Fostul edil al sectorului 5 a candidat din partea PSD Giurgiu la Senat, dar nu a prins un loc în Parlament. Partidul Oamenilor Tineri (POT) a câștigat două mandate de senator în județele Giurgiu și Ialomița, la redistribuire. Printre acestea, și cel pe care spera să îl obțină Piedone pe lista PSD.

Cristian Popescu Piedone nu se lasă și a contestat pe toate căile ratarea mandatului de senator. Asta, după ce sesizarea sa la Biroul Electoral Central (BEC), prin care a reclamat o finanțare ilegală a campaniei electorale primite de Partidul Oamenilor Tineri (POT), a fost respinsă ca inadmisibilă. Piedone a susținut în contestație că „POT a avut o contribuție declarată de doar 68.000 de lei, sumă care, raportată la amploarea campaniei acestuia și la modul de propagandă și promovare, depășește cu mult suma declarată“. Nu a avut sorți de izbândă.

BEC i-a răspuns scurt că nu poate verifica sursa veniturilor și cheltuielilor efectuate în campanie de către competitorii electorali și că acest lucru ține de AEP. Așa că Piedone a mers mai departe și a contestat decizia BEC la Înalta Curte de Casație și Justiție, la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și la Comisia de Validare a Mandatelor Senatorilor.

Sesizare AEP Cristian victor Popescu Piedone privind finantarea ilegala a POT (1) Contestatie Decizie BEC 338 06.12.2024 Cristian VIctor Popescu Piedone Contestatie Senatul Romaniei Cristian Victor Popescu Piedone

Piedone nu se lasă. Ce susține în contestații

Ce susține Cristian Popescu Piedone? În contestația sa, fostul edil susține că are suspiciuni rezonabile privind o finanțare ilegală a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare 2024 a Partidului Oamenilor Tineri. A adus ca argument chiar decizia CCR nr. 32/ 6 decembrie prin care au fost anulate alegerile prezidențiale. „Astfel, chiar dacă decizia CCR vizează alegerea președintelui României, iar nu alegerile parlamentare, apreciem că aspectele reținute în motivarea deciziei sunt de natură a justifica admiterea prezentei sesizări și efectuarea controlului față de sursele de finanțare a campaniei electorale a POT“, se arată în contestația la Înalta Curte.

„Vă rugăm să aveți în vedere aspectele extrem de grave reținute în motivarea Hotărârii CCR“, se mai menționează în contestație, cu referire la documentele prezentate în ședința CSAT și declasificate. Piedone a invocat promovarea masivă pe TikTok a POT, partid suveranist înființat în 2023, care îl susține pe Călin Georgescu. Fostul edil a scos în față modul cum s-a promovat pe TikTok acest partid, ca și candidatul la prezidențiale Călin Georgescu, „legătură care a fost subliniată inclusiv de către Serviciul Român de Informații“.

În contestație se mai susține că suma de 68.000 de lei declarată de POT ca fiind cheltuită în campania de la alegerile parlamentare „este insignifiantă raportat la amploarea campaniei electorale desfășurată de acest partid în mediul online, mai ales prin intermediul platformei de socializare TikTok“.

„Vă rugăm să aveți în vedere situația excepțională în care se regăsește România“

În final, Cristian Popescu Piedone cere Înaltei Curți de Casație și Justiție să-i admită contestația și să dispună distribuirea celor două mandate de senator în Parlamentul României rămase nedistribuite în circumscripțiile electorale Giurgiu și Ialomița următorilor clasați în ordinea voturilor obținute la Senat în circumscripțiile electorale menționate. Piedone susține că norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 168.000 de locuitori, iar în prezent 336.000 de cetățeni nu au reprezentare în Parlament.

Cam aceleași lucruri le-a sesizat Cristian Popescu Piedone și către AEP și Comisia de Validare a Mandatelor Senatorilor. Piedone a mers pe suma declarată de POT de 68.000 de lei drept cheltuială electorală la alegerile parlamentare, susținând că doar „unele postări din mediul online au depășit 80.000 de lei“. „Vă rugăm să aveți în vedere situația excepțională în care se regăsește România“, se mai arată în contestație, în care se face referire și la „decizia fără precedent la nivel național și internațional luată de Curtea Constituțională atunci când a anulat alegerile prezidențiale din România“.

Citește și: Cristian Popescu Piedone, atac la Iohannis: „Ai trădat tot ce iubesc românii – istoria, demnitatea, mândria națională!“