Pe fondul încălzirii globale, o serie de stațiuni de schi din Alpi au fost deja forțate să se închidă din cauza lipsei zăpezii. Și acesta este doar începutul.

După cum scrie Daily Mail cu referire la un studiu recent al Eurac Research, vacanțele la schi în Alpi ar putea deveni în curând un lucru din trecut, deoarece cantitatea de zăpadă căzută a scăzut cu o treime între 1920 și 2020. Totodată, pe versanții de sud-vest din unele regiuni, reducerea a fost de aproape 50%.

În același timp, cercetătorii notează că, deși datele acoperă 100 de ani, nivelul zăpezii a început să scadă brusc abia din 1980. Acest lucru coincide cu o creștere bruscă a temperaturii medii a aerului la nivel mondial din cauza schimbărilor climatice antropice.

În același timp, oamenii de știință avertizează că în cele mai afectate regiuni ale Alpilor, din Sud, inclusiv Italia, Slovenia și Austria, aceste schimbări ar putea pune în pericol viitorul sporturilor de iarnă.

„Reducerea cantității de zăpadă afectează nu numai sporturile de iarnă, ci și toate activitățile și procesele care depind de apă”, a explicat cercetătorul principal Michele Bozzoli.

Oamenii de știință estimează că 400 de milioane de oameni vizitează stațiunile de schi din întreaga lume în fiecare an, așa că zăpada este o parte absolut esențială a economiei turistice. Dacă zăpada se topește în sezonul de schi din decembrie până în aprilie, stațiunile nu au de ales decât să se adpteze la sezoane mai scurte, dar și mai puțin profitabile.

Cercetătorii explică că temperaturile mai calde înseamnă că zăpada nu se poate forma la altitudini mai joase, iar precipitațiile cad în schimb sub formă de ploaie.

„Cele mai negative tendințe privesc zonele sub 2.000 de metri care sunt situate în regiuni sudice precum Italia, Slovenia și o parte din Alpii austrieci”, subliniază Bozzoli.

La începutul acestui an, cercetătorii au descoperit că una din opt stațiuni de schi din lume va fi fără zăpadă între 2071 și 2100. Se prevede că cea mai afectată regiune va fi cea a Alpilor australieni, unde va fi acoperire cu zăpadă doar 38 de zile pe an.

Între timp, Alpii europeni, care găzduiesc 69% din zonele de schi din lume, se așteaptă să înregistreze cu 42% mai puține zile de zăpadă până în 2100.

Un raport recent WTM a constatat că vremea extremă a forțat deja o treime dintre turiști să-și schimbe planurile de vacanță . În același timp, conform cercetării serviciului InsureandGo, 80% dintre turiștii britanici se tem că în 5 ani locurile de top din Europa vor fi prea calde pentru odihnă.