Un om de afaceri și-a anunțat candidatura la președinție: „Cred că în campanie, apropierea de TikTok, YouTube, ar folosi tuturor” (VIDEO)
Cristian Sima, un cunoscut om de afaceri, își anunță candidatura pentru Președinția României printr-un clip postat pe YouTube. Sima susține o schimbare fundamentală a sistemului politic, un focus pe transparență, implicare civică și schimbarea Constituției. Noul candidat spune că propune soluții concrete „pentru a reda democrația în mâinile poporului”.
În opinia lui Cristian Sima, nici Georgescu, nici Lasconi nu sunt potriviți pentru funcția de președinte. Acesta mai susține că „avem ocazia să votăm între un nebun cu acte în regulă și una de o prostie rară”.
„De ce Georgescu denaturează realitatea? De ce o să vă spună că merge pe apă și va trebui să-l credeți? De ce o să vă spună că suntem telepatici și ar trebui să-l credeți? Cealaltă o să vă spună că Ministrul Apărării Naționale declară război și va trebui s-o credeți. Simplu: pentru că aceste minciuni sunt de 35 de ani”, a spus omul de afaceri
O să fac o emisiune o dată pe săptămână, în toată această campanie
Să creăm scânteia, restul va aparține. Marea problemă a candidaților e că nu răspund la întrebările voastre. Și atunci m-am gândit, cum tot aveam o emisiune și pe TikTok și pe YouTube, o dată pe săptămână, în care răspundeam tuturor doritorilor despre ceea ce fac la bursă, despre economia mondială, să fac o emisiune o dată pe săptămână, în toată această campanie, în care să puteți să-mi puneți tot felul de întrebări și să vă răspund sau să nu vă răspund.
Ce vă vând eu acum: încrederea
Dacă nu știu să vă răspund, o să aduc pe cineva care să vă răspundă la ce s-ar putea face ca să schimbăm lucrurile în bine. Cred că această apropiere, folosind rețelele de socializare TikTok, YouTube ar folosi tuturor. Și n-aveți altceva de făcut decât să puneți întrebări, să vă uitați la ele. Până la urmă, vă veți convinge singuri dacă merită să aveți încredere în mine.
Vă dați seama, ceea ce vă vând eu acum este încrederea. Încrederea pot să o pierd, că am mai pierdut-o în 2012. Pot s-o recâștig cu eforturi foarte grele sau pot s-o pierd definitiv. Ceea ce risc eu e să-mi pierd orice fel de credibilitate.
Candidatura mea la președinția României are două scopuri
Primul scop este să fiu președinte. Că nu candidează nimeni fără să își dorească să ajungă președinte. Dar dacă în toată campania asta toate discuțiile, toate soluțiile, toate propunerile, toate analizele sistemului actual și cum putem să îl schimbăm vor fi preluate de alt candidat și el va reuși să ducă măcar una dintre ideile mele la capăt, eu nu voi putea spune decât așa cum spune francezul, jos pălăria!
Până la urmă, voi face un clip despre fiecare temă, Sănătate, Educație, Economie, Politică externă. Apropo, vrem pace. Evident că vrem pace. Toți vrem pace. Și eu vreau pacea, dar vrem pace cu orice preț. Oare nu cumva, în 1940, Carol al II-lea a dorit pacea? Am cedat Basarabia fără să tragem un foc de armă. Oare nu, tot în 1940, ni s-a impus Dictatul de la Viena și n-am răspuns cu niciun foc de armă?
Chiar vreți să ne considere toți lași? Nu trebuie să atacăm pe nimeni. Românii nu au atacat pe nimeni, românii doar s-au apărat (…) Și vrem pacea. Putem să susținem pacea, dar nu cu orice preț. Iar asta e mâna președintelui. Respectăm alianțele, respectăm NATO, respectăm Uniunea Europeană și negociem cu toți, pentru că trebuie să avem în funcția de președinte un negociator-șef în care să avem încredere. Că nimeni n-a avut încredere nici în Iliescu, nici în Băsescu, nici în Iohannis și de asta am ajuns aici, și nu mai știm pe cine să alegem”.
CINE ESTE CRISTIAN SIMA
Potrivit Wikipedia, Cristian Sima este un controversat om de afaceri din România. Conform CV-ului public, e doctor în matematică și broker cu câțiva ani de practică pe piețele de capital din Italia, Franța și de la Londra. Sima a fost unul dintre primii investitori locali care a deschis o „firmă de brokeraj” dedicată piețelor internaționale. WBS Holding, firma pe care Sima a înființat-o în 1997 la Londra, investea pe bursele internaționale și pe piața valutară Forex, într-o perioadă când majoritatea brokerilor se concentrau pe bursa locală și se ocupau de adunarea cupoanelor distribuite în anii 1990 de premierul Nicolae Văcăroiu. Firma WBS Holding nu poseda însă licența si autorizația de funcționare pe piața bursieră internațională, fapt constatat ulterior de autoritățile britanice, care i-au interzis accesul pe piața de capital.
În perioada martie – august 2007, el a fost membru în Consiliul de Administrație al Bursei de Valori București (BVB). În decembrie 2007 a candidat la funcția de președinte al BVB, după demisia lui Septimiu Stoica, fiind învins însă de directorul general al instituției, Stere Farmache. A plecat însă cu scandal, după ce au apărut înformații că Sima ar fi colaborat cu Securitatea în perioada comunistă.
Dan Paul, președintele Asociației Brokerilor și vicepreședinte al BVB în acea perioadă l-a acuzat pe Sima că a încercat să preia controlul BVB deși legea pieței de capital nu dă voie niciunui acționar să dețină mai mult de 5% din capitalul bursei.După acest episod, Sima și-a vândut acțiunile la BVB și și-a îndreptat atenția către Sibex. El a mai avut în 2010 o tentativă de a candida la președinția BVB, dar nu a obținut suficiente voturi.
Sima a fost implicat și în alte afaceri. El a fost acționar alături de Dan Pascariu, președintele UniCredit Țiriac Bank, și arhitectul Adrian Lustig în firma Romfelt Real Estate, care a dezvoltat un proiect rezidențial – Doamna Ghica Plaza (fost Romfelt Plaza). Complexul a fost dezvoltat pe terenul fostei fabrici de pâslă Romfelt, din zona Obor, pe care Sima a preluat-o de pe bursă în 1998.El a dat fabrica salariaților și a rămas cu terenul.