În UE, România, la coada clasamentului privind pensionarii care continuă să lucreze
În 2023, în Uniunea Europeană (UE), 13% dintre persoanele care au ieșit la pensie au continuat să lucreze. Totuși, în țara noastră, doar 1,7% dintre persoanele ieșite la pensie mai lucrau, România plasându-se la coada clasamentului.
Potrivit sondajului EU-LFS, publicat, luni, de Eurostat, în acest clasament, țările baltice se disting prin cea mai mare pondere a pesoanelor care continuă să lucreze după ce au primit decizia de pensie.
Astfel, pe primele locuri în acest clasament sunt: Estonia (54,9%), Letonia (44,2%), Lituania (43,7%). La coada clasamentului sunt: Spania (4,9%), Grecia (4,2%) și România (1,7%).
Sondajul mai evidențiază că aceste persoane cu pensie de limită de vârstă lucrează din două motive principale: le place activitatea derulată și vor să fie productivi (36,3%) sau din motive financiare (28,6%).
Persoanele chestionate au mai invocat ca motive pentru atitudinea lor dorința de integrare socială (11,2%), atractivitatea financiară a jobului (9,1%), dar și pentru că paternerul este angajat (3,5%).
Necesitatea de a completa veniturile este principalul motiv pentru care pensionarii muncesc în continuare în Cipru (68,6%), România (54,3%) și Bulgria (53,6%).
În Danemarca, Ţările de Jos şi Suedia, vârsta medie de pensionare pentru limită de vârstă este de 64 de ani și peste, iar cea mai mică, sub 60 de ani, este în Slovenia, Grecia, România (59,5%) și Austria.