Taxa pentru permisul de conducere internaţional a ajuns la un nivel rezonabil şi în România. Este mai mare, însă, decât în Bulgaria, Ungaria sau Marea Britanie
Taxa pentru permisul de conducere internaţional a ajuns la un nivel rezonabil şi în România, începând din luna octombrie a acestui an, însă este mai mare decât în Bulgaria, Ungaria sau Marea Britanie.
Permisul de conducere internaţional este un document prin care permisul de conducere naţional este tradus în 7 limbi – engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă, greacă şi arabă, în acord cu prevederile Convenţiei asupra circulaţiei rutiere, încheiată la Viena pe 8 noiembrie 1968.
Începând din data dew 11 octombrie 2024, Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI) va emite permisul de conducere internațional, necesar pentru circulația în afara granițelor.
DGCPI emite acest permis pentru 46 de lei, un nivel rezonabil ţinând cont că, până acum, permisul putea fi eliberat doar de Automobil Clubul Român (ACR).
ACR emitea acest permis numai membrilor asociaţiei, iar cotizaţia şi taxele ajungeau chiar până la 1.150 de lei. ACR avea în cursul anului diverse oferte pentru a deveni membru al asociaţiei, reducerile oferite ajungând până la 50% din cotizaţia anuală de membru.
Așa cum se specifică în informarea DGPCI, forma permisului de conducere internațional constă într-un carnet de dimensiune A6 (148 x 105 mm), care are coperta de culoare gri, pagini interioare albe și fontul albastru închis.
Documentul se eliberează persoanelor care au permis de conducere românesc și act de identitate românesc (ambele aflate în termenul de valabilitate).
Emiterea permisului de conducere internațional se poate face fie prin transmiterea cererilor pe adresa de e-mail [email protected], fie prin prezența fizică la Serviciile Publice Comunitare Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.
Valabilitatea permisului de conducere internațional este de 3 ani, dar nu mai mult de data expirării permisului de conducere național. Atenție! Conform legii, permisul de conducere internațional nu înlocuiește permisul național, fiind un document complementar.
Permisul poate fi obţinut în continuare şi de la ACR, calitatea de membru al asociaţiei oferind o serie de facilităţi şi beneficii, precum:
- asistență de depanare gratuită și platformă pentru mașinile imobilizate, pe o distanță prevăzută
- verificarea tehnică generală gratuită a mașinii
- asistență juridică
Taxa pentru permisul de conducere internaţional a ajuns la un nivel rezonabil şi în România. Este mai mare, însă, decât în Bulgaria, Ungaria sau Marea Britanie
Permisul de conducere internaţional rămâne însă mai scump în România comparativ cu state precum Bulgaria, Ungaria sau Marea Britanie.
Taxe pentru permisului de conducere internaţional
- Bulgaria – 5 leva / 12,70 lei
- Marea Britanie – 5,5 lire sterline . 33 lei
- Ungaria – 2.300 forinţi / 29 lei