Concluziile pline de surprize ale unui studiu suedez

Publicat: 09 dec. 2024, 23:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Concluziile pline de surprize ale unui studiu suedez

Autorii unui studiu suedez susțin că a bea zilnic băuturi dulci, chiar sucuri de fructe măresc mai mult riscul de accident vascular cerebral și anevrism, comparativ cu produsele de patiserie sau ciocolată cu lapte.

Un studiu suedez, cu aproape 70.000 de participanți, evidențiază efectele nocive ale băuturilor îndulcite, inclusiv ale sucurilor de fructe asupra inimii. Spre deosebire de produsele de patiserie sau de ciocolată, aceste băuturi ar crește și mai mult riscul de boli cardiovasculare, după cum a relevat Frontiers in Public Health, transmite Le Figaro.

Cercetătorii au urmărit obiceiurile alimentare ale participanților la studiu timp de 22 de ani. Potrivit autorilor studiului, consumul regulat de băuturi dulci este asociat cu un risc crescut de accident vascular cerebral și anevrism.

Sucurile de fructe conțin la fel de mult zahăr ca și cele carbogazoase. De exemplu, un pahar de suc de portocale sau de mere conține o cantitate egală de zahăr ca o băutură răcoritoare, iar un pahar de suc de struguri conține chiar mai mult.

Acest studiu dezvăluie că supraconsumul acestor băuturi, lipsite de fibre și proteine, ​​care oferă o senzație de sațietate, favorizează aportul caloric excesiv și creșterea nivelului glicemiei.

Guillaume Walther, profesor de fiziologie cardiovasculară experimentală la Universitatea din Avignon, explică pentru Paris Match  „De asemenea, este obișnuit să bem un pahar de răcoritoare carbogazoasă în afara meselor, ceea ce determină un vârf glicemic suplimentar, mărind riscul de boli cardiovasculare”.

El subliniază că mai mult de opt pahare de băuturi dulci pe săptămână mărește cu 19% riscul de accident vascular ischemic și cu 31% pe cel de anevrism al aortei abdominale. În plus, aceste băuturi favorizează apariția hipertensiunii și creșterea nivelului de colesterol, doi factori majori, implicați în apariția bolilor cardiace.

Atenție la dietele restrictive!

Surpriză! Rezultatele acestui studiu indică faptul că un consum moderat de produse de patiserie sau de ciocolată este asociat cu o reducere cu 30% a riscului de boli cardiovasculare, comparativ cu o limitare drastică a acestora.

Suzanne Jani, cercetătoare la Universitatea Lund și autoare a studiului, spune că aceste rezultate nu trebuie interpretate ca o invitație la creșterea consumului de dulciuri, dar subliniază că un regim foarte restrictiv, în realitate, poate avea efecte negative asupra sănătății, în special în cazul persoaneoor care deja au probleme medicale.

Așadar, acest studiu sugerează că sursa zahărului joacă un rol determinant asupra sănătății cardiovasculare. În timp ce băuturile dulci ar trebui limitate pentru a evita riscurile de boli cardiace, consumul moderat de dulciuri ar putea avea efecte benefice neașteptate. Esența  pare să fie mai degrabă consumul moderat, decât eliminarea totală a zahărului.