Vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Prahova sunt de la PSD şi AUR. În semn de protest, consilierii PNL şi USR s-au retras din şedinţă

Publicat: 10 dec. 2024, 19:59, de Oana Stoica, în Dezvăluiri , ? cititori
Vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Prahova sunt de la PSD şi AUR. În semn de protest, consilierii PNL şi USR s-au retras din şedinţă
Vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Prahova sunt de la PSD şi AUR. În semn de protest, consilierii PNL şi USR s-au retras din şedinţă

Marți, Consiliul Județean (CJ) Prahova a devenit iar scena unui scandal politic. Alegerea celor doi vicepreședinți, Daniel Mario Soare (PSD) și Vlad Călin Dumitrescu Ferentz (AUR), a fost realizată într-o atmosferă tensionată, marcată de retragerea consilierilor PNL și USR înaintea votului.

Dincolo de procedură, însă, problema reală este una de substanță: ce fel de oameni sunt investiți cu putere și în ce scop?

Vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Prahova sunt de la PSD şi AUR. În semn de protest, consilierii PNL şi USR s-au retras din şedinţă

stânga – Daniel Soare, dreapta – Vlad Dumitrescu

Un vot grăbit și o retragere strategică

Introduse suplimentar pe ordinea de zi, proiectele de alegere a vicepreședinților au stârnit imediat nemulțumirea liberalilor și useriștilor, care au acuzat lipsa justificării urgenței. Dumitru Tudone, liderul grupului PNL, a solicitat amânarea discuției, însă cererea sa a fost respinsă. Într-un gest de protest, cei 16 consilieri PNL și USR au părăsit sala, lăsând loc unei majorități fragile și tăcute care a validat candidaturile cu 21 de voturi „pentru”.

Dacă alegerea lui Daniel Mario Soare (PSD), fost director al Direcției Relații Internaționale din Primăria Ploiești, poate fi justificată prin experiența sa administrativă, prin competență și pregătire, numirea jurnalistului Vlad Călin Dumitrescu Ferentz (AUR) ridică semne serioase de întrebare.

AUR, politica oamenilor fără profil

Vlad Călin Dumitrescu Ferentz, fost jurnalist cu o carieră lipsită de performanțe remarcabile, a ajuns vicepreședinte CJ Prahova nu pe baza vreunei expertize administrative sau profesionale, ci printr-o decizie impusă de liderul AUR, George Simion. Alegerea sa arată mai degrabă ca o demonstrație a controlului exercitat de „centru” decât ca un proces bazat pe meritocrație.

Mai grav, există suspiciuni că această mișcare este parte dintr-o strategie mai amplă a lui George Simion, care, conform unor mesaje interne obținute de presă, încearcă să „planteze” oameni în poziții cheie la nivel local. Scopul? Crearea unui mecanism politic favorabil manipulării alegerilor prezidențiale viitoare. Deși în prezent Simion declară public că îl susține pe Călin Georgescu pentru președinție, surse din partid susțin că această susținere este doar o tactică menită să atragă electoratul lui Georgescu, înainte ca Simion însuși să intre în cursa electorală.

Vicepreședinte „de paie” într-un județ cu provocări reale

Nominalizarea lui Vlad Călin Dumitrescu Ferentz pentru o funcție atât de importantă ridică întrebări fundamentale despre direcția administrativă a județului Prahova. Este acesta omul potrivit să gestioneze proiecte de anvergură și să răspundă provocărilor locale? Răspunsul, cel puțin din perspectiva calificărilor sale, este un categoric „nu”. Cu o carieră politică și profesională aproape inexistentă, Dumitrescu Ferentz pare mai degrabă un executant obedient decât un lider capabil.

Un județ ca Prahova, cu resurse semnificative, dar și cu probleme structurale grave, are nevoie de lideri autentici, bine pregătiți și capabili să ia decizii curajoase în interesul comunității. În schimb, AUR pare să trateze administrația județeană ca pe o piesă de puzzle într-un joc politic mult mai mare.

O democrație pe muchie de cuțit

Cazul din CJ Prahova este emblematic pentru o criză mai largă care afectează politica românească: lipsa de transparență, deciziile luate pe ușa din spate și promovarea oamenilor slab pregătiți, dar loiali. Alegerea vicepreședinților, în special cea a lui Vlad Călin Dumitrescu Ferentz, ar trebui să declanșeze o reflecție profundă în rândul alegătorilor și al clasei politice.

Prahova merită mai mult decât un „vicepreședinte de paie” și o administrație controlată de interese obscure. Iar alegătorii trebuie să înțeleagă că astfel de decizii nu sunt doar episoade trecătoare, ci au consecințe reale pentru viitorul județului.