Cursele de ogari, pe cale de dispariție. Vezi unde ar putea fi interzise
Noua Zeelandă a anunțat planuri de a interzice cursele de ogari, invocând o rată „inacceptabil de ridicată” a animalelor rănite. Sportul se confruntă de mult cu critici în țară, unii crescători fiind acuzați că au maltratat sau dopat animalele.
Guvernul intenționează să desființeze industria în următoarele 20 de luni, pentru a oferi timp pentru relocarea câinilor de curse și pentru ca angajații să găsească alte locuri de muncă. În afară de Noua Zeelandă, cursele comerciale de ogari sunt permise în Australia, Irlanda, Marea Britanie și SUA, transmite RADOR, transmite BBC Serviciul Mondial, preluat de RADOR.
Cursele de ogari sunt competiții în care câini din rasa ogar concurează pe o pistă ovală, urmărind un „iepure” mecanic. Aceste curse sunt populare în mai multe țări și pot avea scop recreativ sau competițional, fiind asociate și cu industria pariurilor în anumite regiuni.
Ce știm despre cursele de ogari
- originea curselor de ogari poate fi urmărită în Antichitate, unde ogarii erau folosiți la vânătoare;
- în forma modernă, cursele au început în Anglia și SUA în secolul al XIX-lea, fiind organizate pe piste ovale și folosind un „iepure” mecanic pentru a stimula câinii;
- prima cursă modernă a avut loc în 1926 în Manchester, Anglia.
Rasa Greyhound (ogarul englezesc) este cel mai frecvent utilizată datorită vitezei sale, care poate atinge 72 km/h. Ogarul italian sau ogarul afgan, sunt mai rar folosite pentru cursele oficiale.
Cum se desfășoară o cursă de ogari
- Câinii aleargă pe o pistă ovală, urmărind un „iepure” mecanic (un obiect artificial care imită un animal real).
- Cursa durează de obicei între 30 și 40 de secunde, având o lungime de aproximativ 400 – 550 de metri.
Un business pe cale de dispariție
- pariuri: cursele de ogari sunt adesea asociate cu pariurile sportive, fiind foarte populare în Marea Britanie, Irlanda, Australia și SUA;
- controverse: industria a fost criticată pentru condițiile de viață ale câinilor, accidentările frecvente și soarta ogarilor retrași din competiții. Activiștii pentru drepturile animalelor cer interzicerea curselor;
- unele țări, cum sunt Argentina și anumite state din SUA, au interzis cursele de ogari din cauza problemelor legate de bunăstarea animalelor.
Viață de ogar
În timpul carierei lor, ogarii sunt antrenați intensiv pentru a fi rapizi și agili. După retragere, există organizații care ajută la adopția lor, promovând ideea că sunt câini de companie excelenți datorită temperamentului calm și afectuos.
În unele țări, cursele sunt reglementate și organizate legal, cu reguli privind îngrijirea câinilor.
Există însă și curse ilegale, fără supraveghere adecvată, care pun câinii în pericol.