România pierde 100 de milioane de euro anual, după ce Marea Britanie a interzis importurile de carne de porc din cauza pestei porcine

Publicat: 11 dec. 2024, 11:02, de Lavinia Tudor, în ECONOMIE , ? cititori
România pierde 100 de milioane de euro anual, după ce Marea Britanie a interzis importurile de carne de porc din cauza pestei porcine

Decizie dureroasă pentru industria cărnii din România: Marea Britanie a impus o interdicție asupra importurilor de carne și produse din carne de porc provenite din țara noastră. Această măsură, generată de focarele de pestă porcină, atrage pierderi economice estimate la aproximativ 100 de milioane de euro anual.

Produsele românești nu vor fi redistribuite pe piața internă, ci vor fi redirecționate către alte piețe externe mai profitabile, în condițiile în care România are deja o piață saturată. În schimb, magazinele românești din Marea Britanie se aprovizionează cu carne de porc din Germania sau Spania.

Dumitru Ferchiu, un importator de produse românești în Regatul Unit, a explicat situația, pentru Știrile Pro Tv: „Aici, în Anglia, sunt peste 5.000 de magazine care vând produse românești. Nu mai riscăm să aducem din România. E un risc, pentru că, la un moment dat, un TIR întreg a fost confiscat, iar marfa a fost pusă la gunoi”.

Această decizie britanică vine în contextul scăderii numărului de focare de pestă porcină din România. Totuși, autoritățile din Regatul Unit aplică reguli stricte pentru importuri, mai ales după Brexit. Din acest motiv, produse precum mici, cârnați sau carne tocată rămân blocate la producători.

Conform INS, cantitatea de carne de porc disponibilă pe piața românească a crescut în ultimul an

Dana Tănase, directorul Asociației Române a Cărnii, precizează că acest surplus de produse nu afectează piața internă: „Cantitatea rămâne în țară în momentul în care există o piață. Lumea dorește să facă export pentru că pe piața românească există suficiente mezeluri și produse din carne preparată. Nu se pune problema ca piața românească să fie văduvită de aceste cantități”.

Conform datelor Institutului Național de Statistică, cantitatea de carne de porc disponibilă pe piața românească a crescut în ultimul an, de la 26.000 de tone în octombrie 2023 la peste 30.000 de tone în octombrie 2024. Totuși, prețurile rămân ridicate: pulpa de porc se vinde în medie cu 28 de lei pe kilogram, iar cotletul cu aproape 30 de lei.

Ionuț Anghel, proprietarul unei carmangerii, oferă o perspectivă optimistă asupra producției interne: „Din fericire, a crescut un pic producția de carne de porc în România. Din ce în ce mai multe ferme iau naștere în țara noastră. Sunt din ce în ce mai multe investiții în direcția asta, în ferme de îngrășare”.

În prezent, România are 31 de focare active de pestă porcină

România are interdicție de export pentru carne și produse din carne de porc încă din 2018, iar exporturile actuale sunt posibile doar dacă produsele sunt realizate din carne importată.

Dr. Cristian Mortasivu, șeful Direcției pentru Sănătatea și Bunăstarea Animalelor din cadrul ANSVSA, explică pașii necesari pentru ridicarea restricțiilor: „Este necesară trecerea a minimum 12 luni pentru un județ de la ultimul focar confirmat în mediul domestic. Avem condițiile îndeplinite pentru 9 județe, dar acest demers trebuie validat de Comisia Europeană”.

În prezent, România are 31 de focare active de pestă porcină, ceea ce menține restricțiile asupra exporturilor.