Care sunt zilele libere în 2025

Publicat: 12 dec. 2024, 06:19, de Evelin Ceciu, în ACTUALITATE , ? cititori
Care sunt zilele libere în 2025
Timp petrecut cu familia în 2025 / Foto: rasunetul.ro

Anul 2025 vine cu un total de 17 zile libere legale pentru angajații din România, dintre care 13 vor fi în timpul săptămânii, iar restul de 4 vor cădea în weekend. Se prefigurează multe minivacanțe și momente de relaxare.

Început de an bogat în zile libere

Luna ianuarie din 2025 iese în evidență prin cele mai multe zile libere legale, însumând cinci zile. Românii vor avea liber pe:

1 și 2 ianuarie – sărbătoarea Anului Nou;
6 și 7 ianuarie – Boboteaza și Sfântul Ion, care cad luni și marți, creând o minivacanță prelungită;
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române.

Există și posibilitatea ca Guvernul să declare 3 ianuarie zi liberă pentru angajații din sectorul public, ceea ce ar extinde vacanța de început de an până pe 8 ianuarie, apreciază realitatea.net.

Alte minivacanțe în 2025

Paștele va fi sărbătorit pe 20 aprilie, iar angajații vor beneficia de zile libere începând cu Vinerea Mare (18 aprilie) până pe 21 aprilie (a doua zi de Paște), având astfel o pauză de patru zile.

Rusaliile vor veni cu două zile libere, pe 8 iunie (duminică) și 9 iunie (luni), oferind altă oportunitate pentru un weekend prelungit.

Anul 2025 este diferit de 2024 și prin includerea a două zile suplimentare în calendarul zilelor libere legale: Boboteaza (6 ianuarie) și Sfântul Ion (7 ianuarie). De asemenea, Guvernul are în vedere adăugarea unor zile libere suplimentare pentru bugetari, precum 2 mai, pentru a prelungi vacanța de Ziua Muncii.

Una peste alta, cu 13 zile libere plasate în timpul săptămânii și mai multe minivacanțe, în 2025 angajații își pot planifica excursii, activități recreative sau timp petrecut cu familia.

Cu toate acestea, nu 2025 este anul cu cele mai multe libere legale. În 2023 și în 2024, România a avut 15 zile libere legale. Cel mai mult în stabilirea acestei statistici contează „punțile”. Dacă două zile de sărbătoare cad în mijlocul săptămânii, miercurea și joia, de exemplu, este mare probabilitatea să fie declarată și vinerea respectivă zi liberă, „cu recuperare” în altă zi.