În Europa, anual, 239.000 de decese provocate de particulele din aer!
![În Europa, anual, 239.000 de decese provocate de particulele din aer!](https://media.puterea.ro/KF0x57vqzKg7q5lpEIO4FgIqRG8=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/12/trafi-poluare.jpg)
În Europa, în fiecare an, aproximativ 239.000 de decese pot fi atribuite expunerii la particule fine existente în aer, avertizează Agenția Europeană de Mediu (AEM).
Potrivit raportului Agenției Europene de Mediu pe 2022, aproximativ 239.000 de persoane mor anual în Uniunea Europeană din cauza particulelor fine din aer, dintre care: 70.000 de decese din cauza concentrațiilor excesive de ozon și 48.000 din cauza poluării cu dioxid de azot.
Specialiștii subliniază că expunerea la particule fine crește în mod semnificativ riscul de boli de inimă. De asemenea, există o legătură între diabet și dioxidul de azot. Poluarea aerului reprezintă cel mai mare risc de mediu la adresa sănătății în Europa. Potrivit datelor Agenției Europene de Mediu, 97% din populația urbană a UE a fost expusă în 2021 la concentrații de particule fine în suspensie (PM2,5, cel mai periculos dintre toți poluanții atmosferici) peste nivelul recomandat în cele mai recente orientări ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Totuși, potrivit aceluiași raport, Europa se străduie și face progrese. Între 2005 și 2022, numărul deceselor în legătură cu particulele din aer a scăzut cu 45%. Astfel, obiectivul unei reduceri de 55% până în 2030 pare realizabil.
Deja noi reglementări obligatorii în materie de poluare a aerului intră în vigoare în Uniunea Europeană, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.
Normele propuse vor impune, pentru prima dată, statelor membre să se asigure că cetățenii pot solicita și obține despăgubiri în cazul în care sănătatea le-a fost prejudiciată din cauză că normele naționale de transpunere a directivei au fost încălcate intenționat sau din neglijență.
Directiva va impune statelor membre să stabilească foi de parcurs și planuri privind calitatea aerului pentru zonele în care nivelurile poluanților depășesc valorile-limită și valorile-țintă și să ia măsuri adecvate pentru a menține perioada de depășire cât mai scurtă posibil.
De asemenea, statele membre vor avea obligația de a coopera pentru a identifica sursele de poluare a aerului și măsurile necesare pentru a le remedia, precum și pentru a planifica activități coordonate.