Republica Moldova în stare de urgență! Criză umanitară în mijlocul iernii. Cauzele, multiple

Publicat: 12 dec. 2024, 09:21, de Rona David, în Internațional , ? cititori
Republica Moldova în stare de urgență! Criză umanitară în mijlocul iernii. Cauzele, multiple

Transnistria și implicit Republica Moldova sunt în pragul unei situații critice în ceea ce privește furnizarea curentului electric, în plina iarna. Se vorbește despre o criză umanitară, în regiunea transnistreană, dar și pe tot teritoriul Republicii Moldova.  Premierul Dorin Recean va merge în Parlament,  joi, 12 decembrie, pentru a cere declararea stării de urgență în sectorul energetic, scrie NewsMaker.

Pe 11 decembrie, Guvernul din Republica Moldova a aprobat raportul Comisiei pentru Situații Excepționale privind necesitatea declarării stării de urgență pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu 16 decembrie 2024.

Criză umanitară

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, vorbește despre o criză umanitară, în regiunea transnistreană, dar și pe tot teritoriul R. Moldova deoarece chiar în mijlocul iernii, oamenii ar putea rămâne fără gaz și energie electrică.

Sistarea furnizării de gaze naturale către regiunea transnistreană de către Gazprom, în baza contractului existent dintre Moldovagaz și Gazprom, va genera o iminentă criză umanitară în regiunea transnistreană, precum și riscuri inevitabile pentru asigurarea stabilității sectorului electroenergetic pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pe ambele maluri ale Nistrului. La moment, în regiune, locuiesc circa 300 de mii de cetățeni moldoveni care riscă să se confrunte cu o situație fără precedent, când la mijloc de iarnă ar putea rămâne fără gaz și energie electrică”, a declarat viceprim-ministrul pentru Reintegrare Oleg Serebrian.

Dorin Recean la ședința Guvernului din 11 decembrie atrăgea atenția asupra unei crize umanitare care vine din două surse: lipsa de resurse energetice si lipsa de venituri pentru a-și asigura bunurile de bază, pentru peste 160 de mii de oameni.

Toate aceste discuții despre faptul că un oarecare tranzit se întrerupe nu este adevărat, asta nu este problema. Există căi de livrare a gazului natural către Republica Moldova în general și către stânga Nistrului în particular și dacă această intenție a Rusiei, a Gazpromului, se va materializa ea se va solda cu o criză umanitară care vine din două surse.

Unul este lipsa de resurse energetice pentru necesitățile de bază, acum – în mijloc de iarnă, pentru încălzire, pentru asigurare cu energie electrică, pentru asigurare cu toată infrastructura, că fără energie electrică nici măcar apă nu poți să ai la robinet.

Al doilea lucru este lipsa de venituri pentru peste 160 de mii de oameni pentru ca să-și cumpere bunurile de bază. (…) Acestea sunt problemele care trebuie să le rezolve Guvernul Republicii Moldova, de asta și ne adresăm pentru acest mandat în parlament. Guvernul își are toate scenariile de contingență pregătite și în acest context vom solicita Parlamentului instituirea stării de urgență”

Riscul întreruperii funcționării liniei electrice de înaltă tensiune prin care Republica Moldova importă energie din România

Singura linie electrică de înaltă tensiune prin care Republica Moldova importă energie din România trece prin Ucraina și există riscul întreruperii funcționării sale în cazul unor noi atacuri rusești cu rachete și drone asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, avertizează autoritățile de la Chișinău.

Avertismentul este inclus în comunicatul prin care Guvernul Republicii Moldova a anunțat că a adoptat proiectul de instituire a stării de urgență energetică peste Prut pe timp de 60 de zile, care va fi supus astăzi votului Parlamentului.