Dosarul asasinării disidentului anti-comunist Gheorghe Ursu va fi rejudecat

Publicat: 12 dec. 2024, 20:11, de Oana Stoica, în Justitie , ? cititori
Dosarul asasinării disidentului anti-comunist Gheorghe Ursu va fi rejudecat
Dosarul asasinării disidentului anti-comunist Gheorghe Ursu va fi rejudecat

Într-o decizie istorică, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a admis, joi, cererea urmașilor disidentului Gheorghe Ursu de revizuire a sentinței prin care torționarii acestuia au fost achitați. De asemenea, o cerere similară depusă de Parchetul Curții de Apel București a fost acceptată, iar cazul va fi trimis spre rejudecare la aceeași instanță, pentru a fi analizat în detaliu.

Decizia ÎCCJ marchează un moment important în lupta pentru dreptate a familiei disidentului Gheorghe Ursu, iar rechizitoriul care stă la baza rejudecării are la bază noi probe și informații obținute de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) și Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în colaborare cu Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”. Acestea aduc în prim-plan documente relevante care nu au fost cunoscute la soluționarea cauzei inițiale.

Cererea de revizuire a fost admisă

Prin decizia sa, ÎCCJ a admis apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București și de părțile civile Ursu Ștefan Olga și Ursu Andrei Horia, care sunt urmașii lui Gheorghe Ursu. Aceștia au contestat achitarea torționarilor, cerând rejudecarea procesului. Instanța a desființat sentința penală dată pe 9 mai 2024 de Curtea de Apel București și a dispus reanalizarea cazului.

„Admite în principiu cererile de revizuire formulate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București și de părțile civile Ursu Ștefan Olga și Ursu Andrei Horia împotriva sentinței penale nr. 196/F/17.10.2019 a Curții de Apel București – Secția I penală, definitivă prin decizia penală nr. 238/A/27.07.2023 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția penală și trimite cauza Curții de Apel București în vederea rejudecării în conformitate cu art. 461 din Codul de procedură penală”, a hotărât instanța supremă.

Decizia este definitivă și deschide calea rejudecării cazului în fața Curții de Apel București.

Contextul revizuirii și noile dovezi

Revizuirea a fost solicitată în urma unor noi informații și documente obținute recent, care nu au fost disponibile în momentul pronunțării sentinței de achitare a torționarilor. În cererea de revizuire, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au invocat faptul că au fost descoperite noi fapte și circumstanțe care nu au fost cunoscute inițial, în special informații provenite de la CNSAS și materialele întocmite de IICCMER.

Printre noile dovezi se numără documente care atestă tratamentele inumane la care Gheorghe Ursu a fost supus în închisoare, în perioada regimului comunist, dar și încălcările grave ale drepturilor omului comise în acea perioadă. Aceste informații vor juca un rol esențial în rejudecarea dosarului, iar procurorii cer condamnarea torționarilor pentru crimele comise.

Cazul Gheorghe Ursu: o luptă pentru dreptate

Gheorghe Ursu a fost un disident cunoscut al regimului comunist, care a avut de suferit din cauza activităților sale de opoziție față de regimul lui Nicolae Ceaușescu. În 1985, Ursu a fost arestat și supus la torturi fizice și psihice, care au dus la moartea sa în închisoare. Torționarii responsabili de suferințele sale au fost achitați în urma unui proces controversat, iar sentința a fost considerată de mulți drept o nedreptate majoră.

Familia lui Gheorghe Ursu a continuat să lupte pentru dreptate, iar acum, în urma noilor descoperiri și a deciziei ÎCCJ, se deschide posibilitatea ca torționarii să fie trași la răspundere pentru abuzurile comise.