Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, trimis în judecată pentru luare de mită
Dosarul în care fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, este acuzat de luare de mită în formă continuată a fost înaintat spre soluționare la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Această decizie a fost luată deoarece Tătaru avea calitatea de deputat la data faptelor, iar instanța supremă va analiza în continuare cazul.
Luni, magistrații vor decide dacă vor menține măsura controlului judiciar impusă acestuia, care include interdicția de a profesa în spitalele de stat. În prezent, Nelu Tătaru se află sub control judiciar, iar activitatea sa profesională a fost suspendată, având interdicție să mai lucreze în spitalele publice din România, măsură care face parte dintr-o serie de restricții impuse pe durata procesului.
Acuzațiile DNA și circumstanțele cazului
Nelu Tătaru este acuzat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) de luare de mită în formă continuată, în perioada 3 aprilie – 12 iulie, când acesta era medic specialist în cadrul Spitalului Municipal „Dimitrie Castroian” din Huși. Potrivit procurorilor, Tătaru ar fi primit sume de bani între 100 și 500 de lei, dar și bunuri alimentare de la 45 de persoane, printre care pacienți și aparținători. Aceste sume și bunuri ar fi fost oferite în schimbul îndeplinirii atribuțiilor sale profesionale, precum intervenții chirurgicale, consulturi medicale sau eliberarea de rețete.
Alături de Nelu Tătaru, în dosar au fost trimise în judecată și trei persoane din zona Huși, acuzate de dare de mită. Aceștia ar fi oferit mita în scopul obținerii unor servicii medicale mai rapide sau mai favorabile, contribuind astfel la crearea unui sistem de „mituire” în cadrul unității medicale.
Implicațiile politice și profesionale ale cazului
Cazul lui Nelu Tătaru este unul deosebit de sensibil, având în vedere funcțiile publice importante pe care le-a deținut. Deși la momentul săvârșirii faptelor Tătaru nu mai era ministru al Sănătății, calitatea sa de deputat l-a făcut să fie judecat de Înalta Curte de Casație și Justiție, instanța competentă pentru cazurile care implică parlamentari. Fostul ministru al Sănătății a fost un personaj cheie în perioada de criză sanitară provocată de pandemia de COVID-19, iar acum dosarul său atrage atenția asupra posibilelor nereguli din sistemul de sănătate.
Decizia de a suspenda activitatea profesională a lui Nelu Tătaru în spitalele de stat reflectă gravitatea acuzațiilor și impactul pe care le poate avea acest dosar asupra imaginii sectorului public de sănătate din România.
Procesul și perspectivele rejudecării
În săptămânile următoare, Înalta Curte va lua în discuție măsura controlului judiciar impus lui Tătaru și va decide dacă aceasta va fi prelungită sau modificată. Având în vedere complexitatea cazului și natura acuzațiilor, este posibil ca procesul să dureze o perioadă mai lungă, în special având în vedere numărul de persoane implicate și volumul de dovezi care urmează a fi prezentate în instanță.