Malaria: crește numărul cazurilor, dar scade cel al deceselor

Publicat: 14 dec. 2024, 08:26, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Malaria: crește numărul cazurilor, dar scade cel al deceselor

Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind malaria la nivel global indică o creștere a numărului cazurilor și o scădere a mortalității în anul 2023.

Într-un raport publicat pe 11 decembrie, OMS estimează numărul cazurilor de malarie la nivel global, în 2023, la 263 de milioane, cu 11 milioane în plus față de 2022, dar cu aproximativ 3.000 de decese mai puține.

Cazurile de malaria sunt în creștere pentru al cincilea an consecutiv, mai evidențiază raportul OMS.

Experții OMS atrag atenția că malaria rămâne una dintre bolile care încă provoacă multe decese, cea mai afectată fiind Africa. Din cele aproximativ 600.000 de decese înregistrate, cea mai mare parte sunt raportate din Africa.

Explicațiile acestui fenomen sunt multiple: rezistența țânțarilor la insecticide,  schimbările climatice, dar și lipsa finanțării campaniilor de luptă contra acestei boli.

Raportul OMS arată, totuși, că s-au făcut progrese în privința vaccinării contra acestei boli. Vaccinurile împotriva malariei, introduse în 17 țări, au redus ratele mortalității cu 13%. De asemenea, noile plase de țânțari, cu mai multe tipuri de insecticide, au fost folosite pe continentul african pentru a contracara rezistența țânțarilor.

„Nu există scuze pentru ca malaria să continue să ucidă în momentul de față”, spune Adidja Amani la RFI. ”Avem toate instrumentele. Și depinde de noi să muncim mai mult. Trebuie să facem din malaria ceva care nu  îi mai împiedică pe copii să meargă la școală, ci mai degrabă ca ei să citească despre asta în cărți și că această boală devine parte a trecutului”.

Malaria este provocată de un grup de protozoare-parazit numite Plasmodium. Parazitul malariei este transmis prin înțepătura femelei țânțarului anofel, în principal între amurg și zorii zilei. În principal, malaria se manifestă prin febră apărută la aproximativ șapte zile de la prima expunere sau la trei luni de la ultima posibilă expunere. În formele severe, apar: frisoane, dureri de cap și musculare, vărsături, tuse, diaree, dureri abdominale. La acestea se pot adăuga: insuficiența de organ, convulsii generalizate, colaps circulator, comă și chiar decesul.