Rusia amenință Europa cu racheta hipersonică Oreșnik: Deveselu, în raza de acțiune în doar 5 minute și jumătate

Publicat: 13 dec. 2024, 09:33, de Andrei Ceausescu, în Internațional , ? cititori
Rusia amenință Europa cu racheta hipersonică Oreșnik: Deveselu, în raza de acțiune în doar 5 minute și jumătate

O hartă distribuită pe canale rusești de Telegram și analizată de oficiali ucraineni a stârnit îngrijorări majore în Europa. Aceasta ilustrează raza de acțiune a noii rachete hipersonice rusești, Oreșnik, capabilă să lovească ținte militare americane din Europa în doar câteva minute. România, prin baza militară de la Deveselu, se află pe această hartă, fiind indicată ca țintă posibilă în 5 minute și 30 de secunde de la lansare.

Caracteristicile și amenințările rachetei Oreșnik

Dezvăluită oficial pe 21 noiembrie, racheta Oreșnik a fost utilizată într-un atac asupra unei instalații industriale militare din Dnipro, Ucraina. Conform autorităților ucrainene, racheta a fost lansată din Astrahan, Rusia, atingând o viteză maximă de peste 11 Mach (13.500 km/h). Vladimir Putin a lăudat această armă, susținând că „nu există în prezent contramăsuri” împotriva sa. Racheta poate atinge o viteză de Mach 10 și are capacitatea de a transporta mai multe focoase, ceea ce îi permite să lovească simultan ținte multiple.

Cu o rază de acțiune de 5.500 km, Oreșnik poate amenința nu doar Europa, ci și Orientul Mijlociu și statele din Golf. Printre orașele europene vizate se numără Paris și Londra, care ar putea fi lovite în mai puțin de nouă minute.

Deveselu și vulnerabilitatea Europei

Baza militară de la Deveselu, unde este amplasat scutul antirachetă Aegis, reprezintă una dintre cele mai importante facilități de apărare ale NATO din Europa. Potrivit hărții distribuite de propaganda rusă, racheta Oreșnik ar putea ajunge la această bază din Belarus în doar 5,5 minute. Alte ținte strategice, precum o bază militară americană din Polonia, ar putea fi lovite în 3,2 minute.

Ministrul român al Apărării a subliniat recent importanța bazei de la Deveselu, afirmând că aceasta „protejează o mare parte din Europa”. Cu toate acestea, oficialii ruși susțin că sistemele de apărare aeriană moderne, inclusiv cele amplasate la Deveselu, nu ar putea intercepta racheta Oreșnik.

Russia's new missile Oreshnik

Propaganda Moscovei și mesajele transmise

Distribuirea acestei hărți pe canalele rusești vine în contextul în care președintele rus Vladimir Putin a anunțat intenția de a desfășura rachete hipersonice Oreșnik în Belarus începând cu 2025. Liderul belarus Aleksandr Lukașenko, aliat apropiat al Kremlinului, a confirmat deja transferul a „câteva zeci” de astfel de arme pe teritoriul său.

Anton Gerascenko, fost consilier al Ministerului Afacerilor Interne ucrainean, a calificat această mișcare drept „un efort continuu al Rusiei de a intimida Europa”.

Consecințele strategice și reacția Occidentului

Amenințările legate de Oreșnik subliniază escaladarea tensiunilor dintre Rusia și Occident. În timp ce NATO întărește apărarea flancului estic, propaganda rusă își intensifică mesajele menite să semene teamă și să submineze securitatea regională. Rămâne de văzut cum vor răspunde statele europene și SUA la aceste provocări tehnologice și geopolitice.