Amenajarea complexă Vârfu Câmpului pe râul Siret, declarată proiect major de importanţă naţională
Guvernul a adoptat, în ședința din 12 decembrie, o OUG privind declararea obiectivului de investiţii ,,Amenajarea complexă Vârfu Câmpului pe râul Siret, judeţele Suceava şi Botoşani”, drept proiect major de importanţă naţională în domeniul gospodăririi apelor, precum şi instituirea unei derogări
Prin această ordonanță, „Amenajarea Vârfu Câmpului” pe râul Siret a fost declarată proiect major de importanță națională în domeniul gospodăririi apelor, în vederea reluării lucrărilor la acest obiectiv de mare importanță națională.
Amenajarea complexă Vârfu Câmpului pe râul Siret, județele Suceava şi Botoşani, include construcția unui baraj și a unui sistem de transfer al apei din râul Siret în râul Jijia. Este vorba despre o acumulare cu un volum total de 17 milioane metri cubi, care poate să furnizeze un flux optim de apă potabilă localităţilor riverane din Botoşani şi Suceava, și care va ajuta la prevenirea inundațiilor și va îmbunătăți calitatea apei în regiune.
Finalizarea acestui proiect este condiționată de obținerea acordului de mediu, însă unele lucrări implică ocuparea unor terenuri aflate în arii naturale protejate, ceea ce împiedică obținerea acestui acord conform legislației actuale. În acest sens, ordonanța prevede o derogare de la reglementările Ordonanței de Urgență nr. 57/2007 privind protecția ariilor naturale protejate și scoaterea din circuitul agricol și silvic a terenurilor necesare pentru a permite derularea lucrărilor de gospodărire a apelor în aceste zone.
Finalizarea lucrărilor la „Amenajarea complexă Vârfu Câmpului” va contribui la dezvoltarea economică și socială a regiunii, prin asigurarea unei surse stabile de apă pentru comunitățile locale și activitățile economice, precum și prin protecția împotriva efectelor distructive ale apelor.
Proiectul a fost realizat într-un stadiu avansat până în 1993, când, din cauza lipsei fondurilor, s-a decis să fie executat etapizat, conform unui aviz emis de Ministerul Mediului. În 1994, Guvernul a aprobat sistarea lucrărilor cu conservarea obiectivului, iar în 1996, s-a aprobat reluarea acestora, cu reconsiderarea parametrilor de funcționare.