De ce au rămas fără bani mai multe ministere care au primit sume de la Fondul de rezervă al Guvernului

Publicat: 13 dec. 2024, 16:19, de Vera Popa, în POLITICĂ , ? cititori
De ce au rămas fără bani mai multe ministere care au primit sume de la Fondul de rezervă al Guvernului
De ce au rămas fără bani mai multe ministere care au primit sume de la Fondul de rezervă al Guvernului

Mai multe ministere primesc, prin Hotărâre de Guvern, bani de la Fondul sperial de rezervă. Acest fond este destinat ajutorării populației în situații de necesitate.

Bani cheltuiți prost la Ministerul Educației

Unul dintre ministere este cel al Educatiei care a cerut și a obținut 30 de milioane lei pentru luna decembrie, bani necesari pentru a acoperi cheltuieli prevăzute cu investiții în universități. Aceste cheltuieli erau prevăzute în țintele PNRR.

Ministerul Educației a cerut bani pentru că a planificat prost aceste cheltuieli de la bun început, comentează edupedu.ro.

Banii vor fi cheltuiți pentru proiecte cu finanțare din sumele aferente componentei de împrumut a PNRR, reforme și investiții pentru componenta 15-Educație a PNRR.

„Pentru atingerea țintelor și jaloanelor Ministerul Educației are ca obiectiv implementarea mai multor investiții, pentru asigurarea infrastructurii universitare, pentru digitalizarea universităților și pregătirea acestora pentru profesiile digitale ale viitorului, echiparea laboratoarelor”, se arată în proiectul adoptat de Guvern.

Potrivit notei de fundamentare, în cadrul Investiției 16, proiectele se află într-un stadiu avansat de implementare, intrând în ultimul an de contract, și pentru finalizarea lor în termenele contractuale este necesară plata celor 51 cereri de transfer depuse la nivelul proiectelor aflate în implementare, autorizate sau în verificare, cu o valoare totală de 89.616 mii lei.

De asemenea la nivelul Investiției 17, sunt autorizate sau în verificare, 7 de cereri de transfer, în valoare totală de 2.000 mii lei, iar la nivelul Investițiilor 13 și 14, sunt validate 3 cereri de transfer de fonduri cu valoare totală de 9.137 mii lei.

Pe ansamblu, este necesară suplimentarea bugetului Ministerului Educației cu suma de 30.000 mii lei credite bugetare în vederea acoperii cheltuielilor cu proiectele cu finanțare din sumele aferente componentei de împrumut a PNRR.

Bani din Fondul de rezervă pentru PNRR 

  • În ședința de joi, Guvernul a decis alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară  HOTĂRÂRE DE GUVERN privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Bugetul acestui minister este suplimentat cu 350 milioane lei din acest fond, din care 150 de milioane lei vor fi utilizați pentru a onora cererile de rambursare depuse de beneficiarii Programului Operațional Regional 2014-2020, iar restul de 200 milioane lei pentru onorarea cererilor de plată/rambursare către beneficiarii Programului Dezvoltare Durabilă 2021-2027. Se asigură astfel condițiile pentru a fi respectat calendarul de închidere a celor două programe operaționale stabilit prin OUG 36/2023.
  •  Guvernula mai aprobat alocarea unor sume din Fondul de rezervă pentru suplimentarea bugetului Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Prin Hotărârea de Guvern, se suplimentează bugetul MDLPA cu suma de aproximativ 2,175 milioane lei, din care:
    •    380 milioane lei pentru proiectele finanțate prin componentele C5 Valul renovării, C10 Fondul local și C11 Turism și cultură din PNRR;
    •    1,43 milioane lei pentru proiectele finanțate prin PNDL (37 milioane lei  pentru PNDL I și 129 milioane lei pentru PNDL II) și Programul național de investiții ”Anghel Saligny” (circa 1,26 milioane lei);
    •    360 milioane lei pentru proiectele finanțate prin Programul național de construcții de interes public sau social, derulat de CNI

Nu mai sunt bani de salarii

  • O altă Hotărâre de Guvern privește suplimentarea bugetului Ministerului Public pe anul 2024 din Fondul de rezervă bugetară cu suma de 3,136 milioane lei (actualizată cu dobândă) pentru achitarea drepturilor salariale restante pentru un procuror, repus în funcții de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, după suspendarea activității, în perioada 30.06.2014-25.04.2023.
    Suma se alocă din bugetul de stat pe anul 2024.
  • Tot Ministerul Public primește bani de la Fondul de rezervă bugetară în sumă de 592,1 milioane lei, credite de angajament și credite bugetare. Suma este destinată achitării drepturilor salariale restante pentru personalul din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și al celorlalte parchete.
  • Se aprobă și suplimentarea bugetului Ministerului Justiției pe anul 2024, cu suma de 842.000 lei credite de angajament și credite bugetare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024. Suma este destinată achitării drepturilor de natură salarială restante pentru personalul auxiliar de specialitate din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.48. Bugetul Ministerului Justiției a fost suplimentat pe anul 2024, cu suma de 61,2 milioane de lei, credite de angajament și credite bugetare, precizează un comunicat al Guvernului.
  • Fondurile au ca destinație:
    •    suma de 37,5 milioane lei credite, pentru Direcția Națională de Probațiune, Autoritatea Națională pentru Cetățenie, Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, Oficiul Național al Registrului Comerțului și aparatul propriu al Ministerului Justiției:
    •    suma de 20,6 milioane lei, pentru Administrația Națională a Penitenciarelor și Institutul Național de Expertize Criminalistice;
    •    suma de 3,1 milioane lei, pentru Direcția Națională de Probațiune, Autoritatea Națională pentru Cetățenie, Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, Oficiul Național al Registrului Comerțului și aparatul propriu al Ministerului Justiției.
  • Bani de la Fondul de rezervă se duc și către Ministerul Sănătății pentru finanţarea activităţilor specifice operaţionalizării capabilităţilor medicale mobile Emergency Medical Teams 1 oferite de România prin Mecanismul European de Protecţie Civilă.
  • Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale primește, de asemenea, o alocare suplimentară de peste 122,1 milioane lei, credite de angajament și credite bugetare, din Fondul de rezervă. Fondurile sunt destinate activităților de investiții ale Administrației Naționale de Îmbunătățiri Funciare realizate pentru reabilitarea infrastructurii principale de îmbunătățiri funciare  – circa 103,2 milioane lei – și pentru reîntregirea Fondului European de Pescuit – 18,9 milioane lei.