Austria se îndreaptă către un nou an record de insolvențe

Publicat: 15 dec. 2024, 09:23, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Austria se îndreaptă către un nou an record de insolvențe

Falimentele corporative în Austria au crescut cu 23%, în 2024, și se va înregistra un nou număr record de falimente. SIGNA Holding KTM este punctul culminant actual. Creditreform a analizat cifrele finale pentru insolvența corporativă pentru perioada trimestrelor 1-3 din 2024, în Austria.

Numărul total al falimentelor corporative a crescut cu aproximativ 23%, până la 5.000 de proceduri. Prin urmare, nivelul pre-pandemie a fost depășit.

Numărul insolvențelor deschise a crescut cu 24% la peste 3.000 de dosare, iar numărul insolvențelor respinse din lipsă de active a crescut cu 21%, până la 1.900 de dosare.

La exact un an de la falimentul SIGNA Holding GmbH, KTM, o altă companie de bază din industria austriacă, a fost lovită.

Procesul de insolvență a avut acum un impact puternic asupra industriei. Gerhard M. Weinhofer, director general al asociației pentru protecția creditorilor Asociația Austriacă Creditreform a declarat: „Austria se îndreaptă către un nou an record de insolvențe corporative. Motivul este un amestec toxic de exporturi în scădere, prăbușirea consumului intern și costuri ridicate. Costurile unitare ridicate ale forței de muncă, costurile ridicate ale materialelor și energiei, împreună cu reglementările excesive, fac dificil ca tot mai multe companii să aibă succes în Austria.”

Potrivit credireform, principalele cauze ale insolvenței companiilor sunt situația economică proastă cauzată de recesiune și lipsa capitalului ca urmare a inflației. Prețurile ridicate îndeplinesc scăderea cererii și scăderea marjelor. Pe state federale, Burgenland (+60%), Vorarlberg (+54%) și Salzburg (+31%) au înregistrat cea mai puternică creștere. Cea mai mare incidență a insolvenței este în capitala federală cu aproape 22 de insolvențe la 1.000 de companii, cea – în mod tradițional – cea mai mică din Vorarlberg cu 8 din 1.000 de companii. În toată Austria, mai mult de 13 din 1.000 de companii trebuie să depună o declarație de insolvență.

În termeni absoluți, majoritatea falimentelor sunt raportate în retail (889), construcții (836) și servicii pentru afaceri (779). Insolvența crește cel mai puternic în sectorul creditelor și asigurărilor (+51%) și, mai ales, în sectoarele cu o mare intensitate de locuri de muncă ale producției/industriei (+42%) și construcțiilor (+35%), ratele de creștere sunt sub cele austriece. medie. Cel mai mare risc relativ de insolvență este în sectorul transporturilor, cu peste 37 din 1.000 de companii din industrie.

Austria este în recesiune și locația afacerii a fost supusă unei presiuni masive, susțin cei de la creditreform. În 2024, pragul de 7.000 de insolvențe va fi atins din nou pentru prima dată în 16 ani. Acest ultim s-a întâmplat în apogeul crizei financiare din 2009. Factorii externi se află în primul rând în economia slabă a Germaniei, care are un impact negativ asupra furnizorilor interni. Factorii interni includ creșterea bruscă a costurilor unitare cu forța de muncă ca urmare a acordurilor salariale din ultimii doi ani, costurile ridicate ale energiei și scăderea consumului intern ca urmare a incertitudinii cauzate de crizele multiple. Politica privind locația este acum mai importantă ca niciodată.

Important: Când o companie este în criză, directorii generali ai unei corporații, cum ar fi GmbH sau AG, trebuie să depună cu siguranță insolvență. Creditorii pot formula pretenții de despăgubire există riscul acțiunii penale pentru amânarea insolvenței. În această perioadă conducerea poate face multe: poate căuta noi contracte pentru a salva compania, poate accepta achiziția din partea unei alte companii, administratorul poate avea mai puține puteri. Deciziile greșite de afaceri nu sunt întotdeauna motivul dificultăților financiare.