Plângere inedită împotriva jafului financiar de 15.000.000 de euro regizat de polițiștii Elisabeta Lipă și Mihai Covaliu
Premierea din Fondul de rezervă al Guvernului cu circa 15.000.000 de euro a sportivilor pentru performanțele de la Jocurile Olimpice de vară Paris 2024 riscă să capete conotații penale și deja s-a depus o plângere prealabilă adresată premierului Marcel Ciolacu și Guvernului României.
Premierul Marcel Ciolacu a emis pe 12 decembrie 2024 Hotărârea de Guvern nr. 1.586 prin care „se aprobă suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului pentru Agenția Națională pentru Sport din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, cu suma de 71.730 mii lei”. Practic, se suplimentează bugetul Agenției Naționale pentru Sport (ANS) cu circa 15.000.000 de euro pentru care sportivii să fie recompensați de către Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) pentru performanțele de la Paris. PUTEREA a semnalat imediat faptul că alocarea acestor bani este un jaf la drumul mare regizat de cei doi polițiști care conduc ANS, chestorul pensionar Elisabeta Lipă, și, respectiv COSR, comisarul-șef Mihai Covaliu, pentru că la sportivi vor ajunge doar 2.700.000 de euro (JAF LA DRUMUL MARE Guvernul dă 15.000.000 de euro la ANS pentru medaliile olimpice de la Paris, dar sportivii primesc doar 2.700.000 de euro).
Numai că ingineria financiară „țesută” sub umbrela Guvernului de către cei doi polițiști făcuți la apelul bocancilor Elisabeta Lipă și Mihai Covaliu a fost urmată ieri de plângere prealabilă adresată premierului Marcel Ciolacu pe care PUTEREA o va prezenta integral și în exclusivitate.
Președintele Federației Române de Pescuit Sportiv (FRPS), Ștefan Popescu, a adresat ieri premierului Marcel Ciolacu o plângere prealabilă prin care solicită „să revocați (anulați) Hotărârea Guvernului nr. 1586/12/12.2024 ca fiind dată cu încălcarea
Legii și a ordinii publice”, cu alte cuvinte ca fiind ilegală din următoarele considerente:
– potrivit HG 576/2023, Agenția Națională pentru Sport funcționează în subordinea Guvernului și sub autoritatea
Prim-Ministrului și este finanțată de la Bugetul de stat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.
– potrivit art. 18 alin. 1 lit. a din Legea nr. 69/2000, coroborat cu prevederile art. 3 din HG 576/2023, ANS nu are atribuții privind sportul de performanță. Sportul de performanță este atributul exclusiv al federațiilor sportive naționale, potrivit art. 13 din Legea nr. 69/2000, coroborat cu prevederile art. 35-41 din aceeași lege;
– finanțarea federațiilor sportive naționale se face prin alocații bugetare potrivit art. 71 lit.a din Legea nr. 69/2000, coroborat cu prevederile art. 46 lit.f și 48^1 din OG 26/2000. În acest sens, vă rog să țineți cont de Recursul în Interesul Legii, Decizia ICCJ nr. 19/2023, dosar 2223/1/2023, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 86/30.01.2024.
Mai mult, domnul Ștefan Popescu îl avertizează pe premierul Marcel Ciolacu că trebuie respectat Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene, care prevede că „structurile sportive trebuie să fie autonome, adică de drept privat”. „Această prevedere obligatorie pentru statul român nu este respectată, majoritatea covârșitoare a federațiilor sportive naționale fiind constituite din cluburi sportive de drept public, cu încălcarea prevederilor exprese ale art. 35 (2 și 3) din Legea nr. 69/2000, lucru reținut și de Înalta Curte de Casație și Justiție prin Recursul în Interesul Legii menționat mai sus, fiind și o discriminare a cluburilor sportive de drept privat care nu beneficiază de finanțare publică”.
„Toate cluburile sportive din subordinea consiliilor județene sau municipale sunt înființate ilicit”
În plângerea prealabilă se mai menționează că „toate cluburile sportive din subordinea consiliilor județene sau municipale sunt înființate ilicit, întrucât consiliile locale și județene nu au personalitate juridică și nici buget propriu și, intrând sub incidența art. 85 din OG 26/2000, nu sunt eligibile pentru afilierea la federațiile sportive naționale. Agenția Națională pentru Sport este la curent cu această situație și nu întreprinde nimic, fiind și în culpă cu cele 48 de cluburi sportive din subordinea sa, afiliate la rândul lor la federațiile sportive naționale, cu încălcarea Legii. Sub acest aspect, participarea sportivilor români la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 a fost ilicită, întrucât toți provin de la cluburi de drept public, motiv pentru care nu pot fi premiați cu fonduri de la Bugetul de Stat. Este datoria cluburilor sportive să îi premieze și nicidecum a statului român, ei fiind premiați și de cluburi pentru aceste rezultate, pe lângă premiile oferite de COSR.
„Sportivii participanți la Jocurile Olimpice 2024 nu sunt autorizați ca sportivi de performanță”
Totodată, premierul Marcel Ciolacu este avertizat de faptul „că sportivii participanți la Jocurile Olimpice 2024, din datele pe care le deținem, nu sunt autorizați ca sportivi de performanță potrivit Normelor metodologice de autorizare aprobate prin Ordinul MTS nr. 438/2018 și nu s-au înregistrat la ANAF în vederea achitării taxelor și impozitelor datorate”. De asemenea, „COSR nu a încheiat cu acesția contracte de activități sportive pentru a-i putea premia, astfel aceștia fiind prezumați a face evaziune fiscală”. Mai mult, „personalul tehnic care s-a ocupat de pregătirea sportivă nu este autorizat, la rândul său, potrivit art. 67 din Legea nr. 69/2000, și federațiile nu au emis Normele de autorizare ale acestora potrivit art. 8 din Normele metodologice aprobate prin Ordinul MTS 438/2018, cu mici excepții”.
Avertisment: „Rămâne să vă decideți cu care dintre cele două COSR o să colaborați”
În finalul plângerii prealabile, președintele FRPS, Ștefan Popescu, îl atenționează pe premierul Marcel Ciolacu că deja a făcut o mare ilegalitate cu privire la Comitetul Olimpic și Sportiv Român: „Rămâne să vă decideți cu care dintre ele colaborați, respectiv cu COSR înființat prin HG 124/1991, în vigoare și la această dată, fiind modificată și completată și după intrarea în vigoare a Legii nr. 69/2000, sau cu cel înscris ilicit la Judecătoria Sector 1 București ca asociație de drept privat?” și „precizăm că COSR nu este de utilitate publică potrivit art. 38 din OG 26/2000, folosind ilicit această titulatură”. Așadar, premierul Marcel Ciolacu va trebui să decidă între a respecta prevederile legale și a le încălca de dragul noului vicepreședinte PSD, chestorul pensionar de poliție Elisabeta Lipă?