Sunt medic și zilnic mănânc aceste trei alimente

Publicat: 16 dec. 2024, 10:10, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Sunt medic și zilnic mănânc aceste trei alimente

Pentru a reduce nivelul de inflamație ar trebui ca în dieta zilnică să fie incluse aceste trei categorii de alimente. Medicul Rupy Aujla, din cadrul Serviciului Național de Sănătate din Londra, spune că zilnic mănâncă alimente antiinflamatoare.

Controlul inflamației

Se întâmplă ca organismul să fie subiectul inflamațiilor punctuale ca  reacție la o rană sau un atac exterior. Este o reacție normală. Dar uneori, inflamația se instalează pe termen lung și în acest caz spunem că este cronică. Ea poate fi responsabilă de boli, cum sunt diabetul de tip 2, obezitatea, artrita, endometrioza sau chiar unele cancere. Dar în privința inflamației un rol important îl joacă alimentația, dar și exercițiile fizice efectuate, ceea ce bem sau chiar fumatul.

Fructe de pădure

Pentru a ține sub control inflamația, Rupy Aujla mănâncă zilnic fructe de pădure, cam cât adună într-o mână: mure, zmeură, afine, coacăze roșii etc., fie congelate, fie proaspete. Fructele de pădure sunt o sursă de fibre, care sunt excelente pentru sănătatea intestinală, de antocianine, despre care știm că reduc makerii inflamatori. Medicul Rupy Aujla – citat de Top Sante – subliniază că frunctele de pădure sunt foarte bune pentru creier. El le mănâncă fie simple ca o gustare, fie într-un bol cu iaurt.

Legume verzi

De asemenea, zilnic, medicul mănâncă legume cum ar fi varză, spanac, broccoli… Aceste legume sunt bogate în fibre, carotenoizi și glucozinolați, care întrețin procesul antioxidant în organism. Pentru a păstra elementele nutritive valoroase, aceste legume vor fi preparate în aburi.

Legume galbene

A treia categorie de alimente indicate de medicul Aujla sunt legumele cu coajă galben închis. Medicul se referă aici la morcovi, cartofi dulci și chiar dovlecei. Antioxidanții din mocrovi protejează celulele de daunele provocate de radicalii liberi și reduc inflamația care ar putea duce la boli de inimă și cancer. Morcovii pot fi consumați în diverse forme: cruzi, fierți, copți, în sucuri sau smoothie-uri. Pentru a beneficia la maximum de proprietățile lor nutritive, se recomandă consumul de morcovi cruzi.

Cartofii dulci sunt bogați în vitamine, minerale, antioxidanți și fibre. De asemenea, conțin colină care contribuie la menținerea structurii celulare și reduce inflamația cronică. Sunt studii care arată că extractul de cartof dulce are puternice efecte antiinflamatoare.

Dovleceii sunt și ei valoroși pentru aportul de vitamine și minerale. Aceste legume ajută digestia, reduc colestrolul și riscul de boli de inimă. Și, mai ales, dovleceii întrețin sațietatea și astfel reduc aportul caloric, contribuind la menținerea greutății normale.