Traficanții de migranți, luați pe sus de procurorii DIICOT! 18 persoane au fost arestate

Publicat: 17 dec. 2024, 19:39, de Marian Apipie, în Justitie , ? cititori
Traficanții de migranți, luați pe sus de procurorii DIICOT! 18 persoane au fost arestate
Traficanții de migranți au fost luați pe sus de procurorii DIICOT! 18 persoane au fost arestate preventiv pentru 30 de zile

S-a umplut arestul IPJ Timiș după perchezițiile de amploare care au avut loc ieri și care au dus la reținerea a 23 de persoane, dintre care 3 cetățeni străini. Acțiunea a vizat săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de migranți. Pentru 18 persoane s-a luat măsura arestului preventiv pentru 30 de zile, potrivit Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).

Traficanții de migranți au fost luați pe sus de procurorii DIICOT Timișoara. În urma percheziţiilor efectuate ieri, 16 decembrie, de către poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, împreună cu poliţiştii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara și cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timişoara, au fost reţinute 23 de persoane (dintre care 3 cetăţeni străini) şi a fost dispusă măsura controlului judiciar faţă de o altă persoană, într-un dosar penal vizând săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat și trafic de migranți, a anunțat IGPR.

Potrivit sursei citate, astăzi a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăți din cadrul Tribunalului Timiş, cu propunere de arestare preventivă a 18 dintre persoanele reţinute, pentru 30 de zile. Faţă de celelalte 5 persoane, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timişoara au luat măsura controlului judiciar.

Traficanții de migranți, luați pe sus de procurorii DIICOT. Ce s-a descoperit la percheziții

În urma perchezițiilor, au fost descoperite şi ridicate 80 de telefoane mobile, 1 tabletă, 1 DVR, 1 laptop, înscrisuri, documente, agende, 1 stick de memorie, 24 de cartele SIM, 2 pistoale (supuse autorizării, deţinute ilegal), o armă airsoft, 2 săbii, 20 de grame de canabis şi sumele de 122.410 euro, 13.400 USD, 300 CHF şi 59.383 de lei.

Reamintim că, la data de 16 decembrie 2024, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, împreună cu poliţiştii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara şi cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timişoara, au pus în aplicare mai multe mandate de percheziţie domiciliară în judeţele Timiş, Mehedinţi, Dolj, Caraş-Severin, Argeş, Ilfov, Teleorman, Arad, Dâmboviţa, Sibiu, Constanţa, Ialomiţa şi municipiul Bucureşti, într-un dosar penal vizând săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.

Cum acționau traficanții de migranți

Din cercetările efectuate a reieşit că, în cursul anului 2023, mai multe persoane (cetăţeni străini) ar fi constituit o grupare specializată în traficul de migranţi, la care ar fi aderat mai mulţi cetăţeni români şi care ar fi avut ca preocupare principală introducerea frauduloasă în ţară a grupurilor de migranţi, prin traversarea ilicită a Dunării şi, ulterior, scoaterea ilegală a acestora din ţară pe frontiera de Vest.

Gruparea de criminalitate organizată ar fi acţionat pe mai multe paliere, respectiv recrutarea grupurilor de migranţi pe teritoriul Turciei şi pregătirea acestora în scopul îmbarcării în mijloacele de transport pentru introducerea acestora în mod fraudulos în Bulgaria şi, ulterior, în România.

Ulterior, migranţii ar fi fost transportaţi în locaţii de adăpost, din municipiul Timişoara, unde ar fi rămas până când ar fi fost identificate oportunităţi pentru îmbarcarea acestora în ansambluri rutiere, cu scopul scoaterii ilegale din ţară. Astfel, o parte dintre membrii grupării de criminalitate organizată ar fi avut ca atribuţii racolarea şoferilor care s-ar fi ocupat cu preluarea, transportul şi conducerea migranţilor de la anumite locaţii din vestul ţării până în zona parcărilor, unde ar fi fost transferaţi în camioane.

Au fost depistate și oprite 136 de transporturi, cu 1.000 de cetăţeni străini, de origine afro-asiatică

Un alt palier, format din transportatori, persoane de naţionalitate română, ar fi primit de la organizatori locaţiile de preluare şi de debarcare şi ar fi realizat transportul migranţilor, pe care i-ar fi predat ultimului eşalon, format din şoferi de camioane şi antemergători. Astfel, în perioada iunie – decembrie 2024, au fost depistate şi oprite 136 de asemenea transporturi, însumând aproximativ 1.000 de cetăţeni străini, de origine afro-asiatică.

Ieri, au fost puse în executare mai multe mandate de aducere, cei în cauză fiind conduşi pentru audieri la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timişoara.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, al poliţiştilor brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Craiova, Piteşti, Constanţa, Oradea, Alba, Bucureşti şi al serviciilor de combatere a criminalităţii organizate Mehedinţi, Caraş-Severin, Arad, Ilfov, Teleorman, Dâmboviţa, Sibiu şi Ialomiţa, al poliţiştilor Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, al jandarmilor Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, al Grupării de Jandarmi Mobilă „Glad Voievod” Timişoara, al criminaliştilor din cadrul I.P.J. Timiş, precum şi al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Timiş.

„Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie“, susține IGPR.

Citește și: Piedone îl critică dur pe Nicușor Dan: Dar ce are de oferit? Omul nu are experiență politică deloc!