Retragerea Ioanei Vrînceanu: o lovitură dură pentru sportul românesc și un semnal de alarmă

Publicat: 18 dec. 2024, 07:47, de Andrei Ceausescu, în SPORT , ? cititori
Retragerea Ioanei Vrînceanu: o lovitură dură pentru sportul românesc și un semnal de alarmă

Decizia Ioanei Vrînceanu de a se retrage din activitatea sportivă a ridicat multe întrebări și a deschis un subiect sensibil în sportul românesc.

Dublă medaliată olimpică la Jocurile Olimpice de la Paris, canotoarea a fost una dintre cele mai mari speranțe ale sportului românesc, însă retragerea sa bruscă, la doar câteva luni după succesul internațional, a fost cauzată de o problemă aparent simplă, dar semnificativă: lipsa înaintării în grad din partea Ministerului Apărării Naționale (MApN), instituția care o are în subordine.

În cadrul unei gale organizate la Cercul Militar Național, în care Ioana Vrînceanu a fost premiată ca „sportiva anului” a Clubului Sportiv al Armatei Steaua (CSA Steaua), președinta Agenției Naționale pentru Sport (ANS), Elisabeta Lipă, a expus public nemulțumirile sportivei și a cerut autorităților să acorde mai multă atenție celor care reprezintă România la cel mai înalt nivel. Lipă a subliniat că una dintre cauzele retragerii Ioanei Vrînceanu este legată de faptul că sportiva nu a fost înaintată în grad, deși obținerea medaliei de aur la proba de 8+1 feminin și argintul la dublu rame feminin la Jocurile Olimpice de la Paris ar fi justificat acest lucru.

„Ioana Vrînceanu s-a retras, iar un motiv important a fost că nu a fost înaintată în grad, așa cum s-a întâmplat cu alți sportivi care au obținut rezultate deosebite. Acesta este un semnal de alarmă, nu doar pentru CSA Steaua, dar și pentru întreaga structura sportivă din România”, a spus Elisabeta Lipă, cerând autorităților să se preocupe mai mult de bunăstarea sportivilor.

În mod paradoxal, în ciuda performanțelor sale excepționale, Ioana Vrînceanu a rămas cu același grad de sergent major, o distincție care, în ochii multora, nu reflectă pe deplin valoarea și sacrificiile unui sportiv de talia sa. Așteptările sale de a fi recompensată corespunzător au fost ignorate, iar acest fapt a contribuit la decizia de a pune capăt carierei. „Mi-aș fi dorit să fiu înaintată în grad, având în vedere rezultatele mele. Este o chestiune de respect față de munca depusă. Nu știu ce voi face în continuare, voi lua o decizie după Sărbători”, a declarat Vrînceanu, lăsând să se înțeleagă că nu va rămâne în cadrul clubului.

Problema nu este izolată doar la cazul Ioanei Vrînceanu. În sportul românesc, există o tendință generală de a ignora sportivii care aduc medalii, iar acest lucru duce la o lipsă de motivație și, în unele cazuri, la retrageri premature. Deși este evident că Steaua și Dinamo sunt pilonii principalelor cluburi sportive din România, realitatea este că sprijinul lor pentru sportivi lasă adesea de dorit.

Reacția din partea Ministerului Apărării Naționale a venit prin vocea secretarului general Codrin Munteanu, care a explicat că posturile sunt blocate din cauza unei decizii a Ministerului Finanțelor, iar deblocarea acestora depinde de un memorandum încă nerezolvat. „Nu este vorba despre a da vina pe Ministerul Apărării Naționale, dar trebuie înțeles că principala problemă provine din blocajele financiare care nu ne permit să avansăm sportivii în grad așa cum ar trebui”, a spus Munteanu, încercând să atenueze criticile.