Generalul Cătălin Pițu, despre Revoluția din ’89: „Ce s-a întâmplat acum 35 de ani reprezintă un eveniment unic, deopotrivă glorios și tragic”
La 35 de ani de la Revoluția Română, generalul și fostul procuror militar Cătălin Ranco Pițu a scos la iveală detalii șocante și revelatoare despre evenimentele care au marcat sfârșitul regimului comunist.
Ca lider al investigațiilor din Dosarul Revoluției, acesta a contribuit decisiv la trimiterea în judecată a unor figuri centrale ale Revoluției, precum Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, sub acuzația de crime împotriva umanității.
Pițu caracterizează Revoluția drept un eveniment „unic, deopotrivă glorios și tragic”, dar și o manipulare colosală care a transformat un moment de speranță națională într-un „salt strategic” al unei grupări bine organizate.
Manipularea care a capturat Revoluția
Generalul a explicat că, începând cu 22 decembrie 1989, revoluția autentică a fost deturnată de o grupare preconstituită, condusă de Ion Iliescu, cu sprijinul ministrului Apărării de atunci, Victor Atanasie Stănculescu, și al altor lideri militari ai MApN.
„În acea zi, la ora 16:00, gruparea s-a instalat la putere, dar nu era suficient. Aveau nevoie de legitimitate în fața națiunii și de exonerarea liderilor militari pentru represiunea dinainte de 22 decembrie”, a declarat Pițu.
Strategia? O manipulare de proporții, unică în istoria României. Gruparea a lansat psihoza securist-teroristă, alimentând frica de existența unor „teroriști” care ar fi acționat împotriva revoluționarilor.
„Acești «teroriști» nu au existat, dar panica întreținută a dus la focuri fratricide, soldate cu peste 850 de morți și 2.500 de răniți doar după 22 decembrie”, a spus fostul procuror.
Prin acest haos controlat, gruparea a consolidat puterea și a atins inclusiv obiectivele Moscovei. Conform lui Pițu, „Revoluția a fost capturată pentru a menține țara în sfera de influență sovietică. Ion Iliescu și grupul său erau comuniști convinși, care nu și-au imaginat alt drum pentru România decât cel al unui comunism reformator, însuflețit de Mihail Gorbaciov”.
Paralela cu alegerile prezidențiale din 2024
Într-un salt peste timp, generalul Cătălin Ranco Pițu a trasat o paralelă între evenimentele din 1989 și realitatea alegerilor prezidențiale din 2024. Potrivit fostului procuror, „Rusia a folosit aceleași tactici de influență pentru a-și impune candidatul preferat la Palatul Cotroceni. De această dată, manipularea a fost realizată prin rețelele de socializare, în favoarea lui Călin Georgescu”.
Pițu avertizează asupra unui moment actual „deosebit de complex și periculos pentru națiunea noastră”, îndemnând societatea românească să rămână vigilentă față de influențele externe.
Dezvăluirile din cartea „Ruperea blestemului”
Detaliile complete ale acestor concluzii explozive se regăsesc în volumul „Ruperea blestemului | Revoluția Română din decembrie 1989”, lansat recent la Oradea. Pițu afirmă că lucrarea sa este fundamentată pe documente și probe „mai presus de orice dubiu”. „Argumentele mele sunt imbatabile și nu spun asta din aroganță”, a precizat autorul.