Aurul, cadoul ideal pentru Sărbători! Cu cât s-a scumpit în ultimul an
În întreaga lume există o diversitate culturală în ceea ce privește obiceiul de a oferi aur drept cadou. În timp ce în Occident acest gest este mai rar întâlnit, în Orientul Îndepărtat, în special în China și India, țări recunoscute pentru piețele de bijuterii foarte dezvoltate, aurul ocupă un loc central în tradiții, fiind un simbol al prosperității și stabilității.
Aceste culturi integrează aurul nu doar sub forma bijuteriilor, ci și a lingourilor și monedelor, fie pentru ocazii speciale, fie pentru sărbători semnificative.
Aproximativ jumătate din cererea globală de aur este dedicată pieței bijuteriilor, China și India conduc piața globală a bijuteriilor din aur și reprezintă aproape 60% din cererea totală în acest segment.
„Prețul aurului s-a majorat în ultimul an cu 28%. În cinci ani, considerând o creștere de preț de 99%, avem parte de un câștig de 246 de lei, sau de 44% față de costul inițial. Peste zece ani, același lingou va valora 1.168 de lei, însemnând un câștig de 608 lei, sau de 109%. Desigur, aceste valori sunt estimări simple, bazându-ne pe date din trecut, nefiind o garanție a câștigurilor viitoare”, spune Victor Dima, managerul Departamentului de Trezorerie al Tavex România.
În contextul sărbătorilor de iarnă, aurul poate deveni un cadou ideal, datorită valorii sale durabile și simbolisticii puternice.
Spre exemplu, un lingou de 1 gram al rafinăriei Valcambi, având un preț actual de 560 de lei, se vinde cu 38% peste prețul de piață al aurului.
Diferența este dată de costurile care intervin în producerea și gestionarea produsului. Întrucât costurile rafinăriilor de aur sunt fixe, cu cât un produs este mai mare, cu atât costurile reprezintă un procent mai mic din prețul per gram al lingourilor.