Operațiunea „Trandafirul”: cronica unei conspirații macabre orchestrate de regimul Ceaușescu

Publicat: 18 dec. 2024, 21:27, de Radu Caranfil, în SOCIAL , ? cititori
Operațiunea „Trandafirul”: cronica unei conspirații macabre orchestrate de regimul Ceaușescu

Revoluția din ’89 rămâne, după mai bine de trei decenii, o rană sângerândă în memoria colectivă a României – o cicatrice adâncă ce refuză să se închidă. Este un ghem de fire încurcate, de conspirații neterminate, adevăruri pe jumătate rostite și tăceri complice, pe care nimeni nu a avut curajul sau interesul să-l descâlcească pe deplin. În această incertitudine cronică se ascund răspunsurile pentru haosul moral și instituțional pe care îl trăim astăzi – o moștenire toxică, perpetuată de lipsa de asumare și de tăcerea celor care ar fi putut, dar nu au vrut, să spună adevărul.

În tumultul Revoluției Române din decembrie 1989, Timișoara a fost scena unor evenimente de o brutalitate extremă, culminând cu o acțiune sinistră menită să șteargă urmele represiunii sângeroase. Această acțiune, cunoscută sub numele de „Operațiunea Trandafirul”, a implicat sustragerea cadavrelor protestatarilor uciși și incinerarea lor în secret, la ordinul direct al Elenei Ceaușescu.

Contextul represiunii de la Timișoara

La 18 decembrie 1989, autoritățile comuniste au instituit starea de necesitate în Timișoara, în încercarea disperată de a înăbuși revolta populară. În zilele precedente, forțele de ordine deschiseseră focul asupra manifestanților, rezultând numeroase victime. Pentru a ascunde amploarea represiunii și a evita condamnarea internațională, conducerea de la București a conceput un plan diabolic: eliminarea fizică a corpurilor celor uciși.

Implementarea „Operațiunii Trandafirul”

Sub coordonarea generalului Constantin Nuță și cu implicarea directă a unor oficiali de rang înalt precum Emil Bobu și Tudor Postelnicu, s-a pus la cale „Operațiunea Trandafirul”. Colonelul Ion Deheleanu, șeful Miliției Județene Timiș, a primit sarcina de a executa planul. În noaptea de 18 spre 19 decembrie, o echipă formată din ofițeri de miliție a sustras 43 de cadavre din morga Spitalului Județean Timișoara. Acestea au fost încărcate într-o autospecială frigorifică și transportate la București.

Incinerarea la Crematoriul „Cenușa” și dispariția dovezilor

Ajunse în Capitală, corpurile neînsuflețite au fost incinerate la Crematoriul „Cenușa”, în încercarea de a șterge orice urmă a represiunii violente. Cenușa rezultată a fost colectată în pubele și, ulterior, aruncată într-o gură de canal din comuna Popești-Leordeni, pentru a elimina definitiv orice dovadă materială a crimelor comise.

Consecințele și dezvăluirea atrocităților

Deși regimul Ceaușescu a încercat să ascundă aceste fapte odioase, adevărul a ieșit la iveală după prăbușirea dictaturii. Mărturiile supraviețuitorilor, investigațiile jurnaliștilor și cercetările istorice au scos la lumină detaliile acestei conspirații macabre. „Operațiunea Trandafirul” rămâne un simbol al cruzimii și disperării unui regim totalitar aflat în agonie, dispus să recurgă la orice mijloace pentru a-și păstra puterea.

Memoria victimelor și lecțiile istoriei

Astăzi, la peste trei decenii de la acele evenimente tragice, comemorarea victimelor Revoluției din 1989 și a celor dispăruți în „Operațiunea Trandafirul” este esențială pentru a ne aminti de prețul plătit pentru libertate. Istoria acestor zile întunecate servește drept avertisment asupra pericolelor dictaturii și importanței vegherii continue asupra valorilor democratice și drepturilor fundamentale ale omului.